log in

Održavanje hidromelioracionih sistema opštine da urade na vrijeme /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić rekao je da najveći dio aktivnosti u vezi sa održavanjem hidromelioracionih sistema u Srpskoj do kraja ovog mjeseca mora biti završen, a od avgusta treba da krene druga faza održavanja.

"Druga faza održavanja sistema je specifičnija u odnosu na prvu. Riječ je kanalima, nasipima, ustavama i ostalim vodoprivrednim objektima koji se nalaze u okviru hidromelioracionog sistema", rekao je Mirjanić danas novinarima u Bijeljini nakon redovnog sastanka u Javnoj ustanovi "Vode Srpske".

Prema njegovim riječima, na sastanku je zatraženo od svih opština da svoj dio posla urade na vrijeme kada je riječ o održavanju ovih sistema.

"`Vode Srpske` u svojoj nadležnosti imaju oko 250 kilometara nasipa i kanala, sve crpne pimpe, ustave i veće vodotoke. Opštine imaju oko 1.600 kilometara sitne kanalske mreže koja mora biti dobro održavana jer u suprotom hidromelioracioni sistem u cjelini ne bi funkcionisao dobro", rekao je Mirjanić.

On je istakao da je sa rukovodstvom "Voda Srpske" danas razgovarao i u vezi sa realizacijom projekata kanalske mreže u Bijeljini i da će narednih dana biti nastavljena rekonstrukcija Savskog nasipa u Gradišci, Srpcu, pa u Brodu.

"Nastavićemo i aktivnost na revitalizaciji i rekonstrukciji 24 crpne pumpe", rekao je Mirjanić, naglasivši da resorno ministarstvo nije zadovoljno dinamikom radova.

On je najavio da će sljedeće sedmice uslijediti sastanak na kojem će biti analiziran svaki segment i da će tada biti obavljeni razgovori sa izvođačem radova, nadzornim organom i JU "Vode Srpske" da bi se poslovi ubrzali.

Mirjanić je naglasio da je na sastanku još jednom ukazano na veliku odgovornost stručnog tima "Voda Srpske" od kojih se traži i očekuje još temeljitiji i angažovaniji odnos prema ovim pitanjima.

Direktor "Voda Srpske" Milan Kikić rekao je da su Mirjanića danas upoznali sa tekućim aktivnostima koje se provode u ovoj ustanovi, prije svega o projektima koji se realizuju iz kreditnih sredstava Eropske investicione banke, iz Fonda solidarnosti Republike Srpske i o nekim tekućim aktivnostima.

Mirjanić i pomoćnik ministra za vodoprivredu Čedomir Stojanović, sa saradnicima nakon sastanka posjetili su lokaciju gradnje Drinskog nasipa na području Mjesne zajednice Janja, gdje prisustvuju i predstavnici grada Bijeljina i Mjesne zajednice Janja.

Društvene mreže