log in

U RS zatvoreno 17 škola , u Bijeljini smanjen broj prvačića /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ove godine sa prvim školskim zvonom u osnovnim školama u Semberiji ukupno 927 đaka  krenuće u prvi razred.

Prema podacima Gradskog odjeljenja društvenih djelatnosti, dok je u pojedinim seoskim područnim školama alarmantna situacija po pitanju upisne politike, druge veće osnovne škole bilježe porast upisanih đaka prvaka.

Ukoliko se nastavi ovakav negativni trend prirodnog priraštaja, na pojedine  područne seoske škole može se očekivati stavljanje katanca i raspuštanje nastavničkog kadra, što je već slučaj sa mnogim osnovnim školama u cijeloj Srpskoj..

Ako je za utjehu u Semberiji sve osnovne škole su još uvjek otvorene iako je u pojedinim školskim ustanovama bilo problematično, poput Crnjelova i  Suvog Polja, gdje je, u odnosu na prethodne školske godine,  primjetan znatno smanjen broj upisanih đaka prvaka za narednu školsku godinu.

Na novinarsko pitanje da li će taj negativan trend uticati na rad seoskih škola, pojedini direktori osnovnoškolskih ustanova smatraju da se to sa sigurnošću ne može potvrditi i da ta  statistika mjenja iz godine u godinu.

Činjenica  je da gradske osnovne škole nemaju problema oko broja učenika, pojedine škole rade i  u tri smjene, međutim, problem je u seoskim područjima gdje mahom žive starije stanovništvo, dok mladi odlaze u gradove ili van granica zemlje i gdje je natalitet u konstantnom opadanju, što upozorava  da u nekim selima već od iduće godine školsko zvono biće ugašeno, a školska dvorišta pusta bez dječije igre i žamora.

Društvene mreže