log in

Do sada podneseno 400 zahtjeva za ličnu invalidninu

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Centru za socijalni rad u Bijeljini do sada je podneseno 400 zahtjeva za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu, što je novo pravo iz oblasti socijalne zaštite koje finansira Vlada Republike Srpske, rekao je Srni direktor Centra Milorad Sofrenić.

On kaže da, nakon podnošenja dokumentacije, komisija koja djeluje u okviru Centra za socijalni rad utvrđuje ko ispunjava uslove za ostvarivanje prava na ličnu invalidninu. 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Pravilnik o ostvarivanju prava na ličnu invalidninu čija je primjena počela 1. jula, a prva isplata očekuje se u avgustu. 

Aktivista udruženja lica sa invaliditetom u Bijeljini Tanja Milinković ocjenjuje da ovo pravo, čiju isplatu obezbjeđuje Vlada Srpske, ima svrhu da unaprijedi položaj civilnih lica sa invaliditetom čija je invalidnost nastupila usljed oboljenja u razvojnom periodu do 18. godine. 

"Kao aktivista i žena koja vodi udruženje žena sa invaliditetom pozdravljam ovu odluku Vlade zato što negdje treba početi i što idemo u dobrom pravcu, jer krenuli smo sa mrtve tačke", rekla je Milinkovićeva Srni. 

Ona vjeruje da će u Republici Srpskoj promišljati na način da se ovo pravo vremenom proširi na sva lica sa invaliditetom čije je tjelesno oštećenje 80 odsto. 

Milinkovićeva je ocijenila da je dobro što je lična invalidnina svima u jednakom iznosu od 100 KM mjesečno. 

Ličnu invalidninu mogu dobiti lica sa tjelesnim oštećenjem od 80 do 100 odsto, sa prebivalištem u Republici Srpskoj, koja zavise od pomoći i njege druge osobe.

Društvene mreže