log in

Petrovdanske lile čuvaju običaje Srba /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da li zbog tradicije ili zbog dobrog načina  da se zaradi dodatni dinar, u Bijeljini već unazad tri dana prodaju se petrovdanske lile.  

A jedna od njih je i domaćica  Mitra Filipović rodom iz Pilice koja je zajedno sa suprugom i bratom navrijeme počela praviti lile kako bi sve bilo spremno za prodaju uoči sutrašnjeg praznika.

Međutim Mitra je razočarana jer ove godine ne može da prodaje na ulici, inspekcija je ranom zorom izašla na teren i rastjerala kako kaže sve ulične prodavce. A veliki broj spremnih petrovdanskih lila treba sad skloniti sa ulice i pronađi adekvatnu lokaciju za prodaju.

Uprkos problemima oko prodaje, Mitra sa osmjehom je objasnila proces pravljenja lila i ujedno je opisala kako se u njenoj porodici dočekuje i obilježava  sutrašnji praznik – Sveti apostoli petar i pavle.

S obzirom da već ima štand na gradskoj pijaci gdje prodaje voće i povrće, Ilija Krstić iz Suvog  Polja nema problema kao Mitra. Ilija je napravio oko 200 komada petrovdanskih lila i kako tvrdi nada se da će do kraja dana sve prodati .

Petrovdanske lile se pale u znak uspomene na hrišćane koji su propovjedali hrišćansku vjeru i bili spaljivani zbog toga. A danas simbolika lila  najviše se ogleda u okupljanju  članova porodice I  prijatelja,gdje sam čin paljenja trešnjinog drveta predstavlja najveću radost za  njihove najmlađe.

Društvene mreže