log in

Predavanje o značaju ranog otkrivanja karcinoma /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Karcinom dojke, grlića materice i debelog crijeva najčešći su maligniteti koji pogađaju najveći broj stanovništva u Republici Srpskoj, rekla je nacionalni koordinator za onkologiju Srpske Zdenka Gojković.

Na predavanju "Otkrijmo bolest na vrijeme", koje je organizovao Aktiv žena Socijalističke partije, Gojkovićeva kaže da ove bolesti nisu smrtonosne i da se sa njima može živjeti ukoliko se otkriju na vrijeme.

"U našem narodu čest je stav da karcinom znači smrt, ali to u ovom slučaju nije tako. Iz tog razloga je veoma važno raditi na podizanju svijesti prevencije i ranog otkrivanja", rekla je Gojkovićeva, koja je načelnik Klinike za onkologiju Univerzitetskog-kliničkog centra Republike Srpske.

Ona je dodala da je Svjetska zdravstvena organizacija ove bolesti klasifikovala kao hronične nezarazne, poput na primjer dijabetesa.

Organizator predavanja je Aktiv žena Socijalističke partije.

Prema riječima Milke Glamočić, predsjednice Aktiva, praksa je pokazala da na preventivi treba mnogo više raditi.

"Iz tog razloga smo i pokrenuli edukacije. Juče je održano predavanje u Brčkom, danas u Bijeljini, a sljedećeg vikenda ćemo o istoj temi govoriti i u Trebinju i Sarajevu", rekla je Glamočićeva.

Društvene mreže