log in

Kancelarija Ombudsmana za djecu u Bijeljini obradila 15 predmeta /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Za mjesec dana koliko je otvorena Kancelarija Ombudsmana za djecu u Bijeljini, već je bilo određenih intervencija po pitanju zaštite dječijih prava.

Međutim, prema riječima Jovanke Vuković, zamjenice Ombudmana za djecu, stranke koje su zatražile stručnu pomoć najčešće su imale probleme iz oblasti porodično-pravne zaštite.

Princip rada Kancelarije Ombudsmana za djecu zasniva se na zajedničkom dogovoru sa strankom u kom smjeru će Ombudman djelovati kako bi došli do mogućeg riješenja  aktuelnih problema. A ono što odlikuje ovu Instituciju jeste efikasna i pravovremena koordinacija sa ostalim nadležnim institucijama.

Jovanka Vuković tvrdi da nije očekivala od sugrađana toliko veliko interesovanje  da se prilikom traženja stručne pomoći obrate prvo Ombudsmanu. Vukovićeva kaže da se dobar dio njih prvo obratio njoj pa tek onda nadležnim institucijama u gradu.

S obzirom da Zakonom Ombudsmana za djecu iz 2008.godine daje široka ovlaštenja, što znači da ima pravo da traži od svake institucije izjašnjenje šta je urađeno po pitanju zaštite dječijih prava.

Osim riješavanja problema iz oblasti porodične i dječije zaštite, Ombudsman za djecu u RS kao jedinstvena institcija na nivou BiH ali i u okruženju, vodi brigu i oko statusa i položaja nacionalnih manjina, izbjeglih i interno raseljenih, ali i oko ostalih marginalizovanih grupa. A prema godišnjim izvještajima evidentno je povećanje obima posla što znači da je i povjerenje sugrađana opravdano  svih ovih godina rada Ombudsmana za djecu.

Zvanično Ombudsman za djecu počinje sa radom 2008.godine, vrlo brzo, godinu dana poslije usvojen je i Zakon Ombudsmana za djecu u NS RS, priznavanjem ove značajne institucije na nivou Srpske otvorilo je mogućnost rada mreže kancelarija širom zemlje, pa je tako nakon Banja Luke, Doboja i Foče, nedavno otvorena i u Bijeljini, gdje svakog radnog dana od osam do 16: časova u Centru za kulturu sugrađani mogu zatražiti strtučne konsultacije i pomoć.

Društvene mreže