log in

Osveštan hram posvećen Sv. Sisoju Velikom u Ugljevik selu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Ugljevik Selu kod Ugljevika osveštan je hram posvećen Svetom Sisoju Velikom. Hram je osveštao njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije koji je u besjedi pozvao srpski narod da čuva državne institucije i Republiku Srpsku.

On je rekao da obnova hrama treba da simboliše obnovu duše svakoga čovjeka i čitavog naroda.

Vladika Fotije odlikovao je ordenom Svetog kralja Dragutina načelnika opštine Ugljevik Vasilija Perića za doprinos u izgradnji hrama. Narod, gradeći hramove, gradi i dušu svoga roda rekao je ovom prilikom načelnik opštine Ugljevik.

Podizanjem hramova čuva se vjera pravoslavna, ali i tradicija i kultura srpskog naroda, podsjetio je Perić i dodao da je opština u proteklom periodu uložila značajna sredstva u infrastrukturu ovog kraja.

Ordenom Svetog kralja Dragutina odlikovani su i Božo Džuveleković iz Ugljevika i Petar Simić iz Beograda, a direktor Rudnika i termoelektrane Ugljevik Đorđe Popović odlikovan je Arhijerejskom pohvalnicom zbog aktivnog učešća u životu parohija ugljevičkih. Veliki broj vjernika učestvovao je u ovoj svečanosti, a održan je i pomen poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata.

Osim osveštanja hrama u Ugljevik Selu, vikend u opštini Ugljevik obilježio je i deveti međunarodni festival folklora na kojem se predstavilo sedam ansambala iz pet zemalja.

Kulturno umjetničko društvo Rudar iz Ugljevika okuplja u dva ansambla i one najmlađe uzrasta od tri do sedam godina.

Na deveti međunarodni festival folklora koji je održan u Ugljeviku ponosni su i čelnici opštine, koji ističu značaj Kulturno umjetničkog društva Rudar iz Ugljevika koje čuva tradiciju i običaje ovog kraja.

Organizator i domaćin devetog međunarodnog festivala folklora koji je održan u Ugljeviku bilo je Kulturno umjetničko društvo Rudar iz Ugljevika

Društvene mreže