log in

Pojačano prisustvo migranata - razloga za paniku nema /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Pitanje smještaja migranata je trenutno gorući problem u BiH.

Koordinaciono tijelo za pitanja migracija zauzelo je stav da se i dalje insistira na objektu "Agrokomerca" u Velikoj Kladuši u koji se može smjestiti 500 migranata, iako predstavnici EU osporavaju ulaganje finansijskih sredstava u taj objekat i smještaj migranata jer je objekat "Agrokomerca" preblizu granice sa Hrvatskom. U akcionom planu hitnih mjera koji je sačinilo Ministarstvo bezbjednosti kao prioritet istaknuto je jačanje Granične policije.

Iako su postojala obećanja Međunarodne organizacije za migracije o finansiranju troškova za smještaj i ishranu 60 pripadnika MUP-a Republike Srpske koji su na ispomoći pripadnicima Granične policije BiH, sredstva još nisu obezbijeđena, pa je neophodno da IOM odmah provjeri mogućnost za finansiranje ovih policajaca s Evropskom agencijom za upravljanje spoljnim granicama, navedeno je u informaciji Ministarstva bezbjednosti koja je u posjedu Srne.

"Granična policija je razgovarala sa predstavnicima MUP-a Srpske o angažmanu dodatnih 30 policajaca na lokacijama Zvornik i Janja da bi se zaštitila granica, s obzirom na to da je trenutno na tom području značajan broj pokušaja ilegalnog prelaska granice", piše u informaciji.

U posljednje vrijeme evidentno je pojačano prisustvo migranata na području Bijeljine, međutim u ovom trenutku prema riječima gradskog menadžera Miloša Stevanovića, razloga za paniku nema.

Stevanović izražava nadu da će pitanje migrantske krize u BiH biti riješeno što prije, napominje da grad Bijeljina nema kapacitete za smještaj migranata i ističe da trenutno brojno stanje migranata na području Bijeljine nije veliko.

Stevanović je pozvao građane da ukoliko primjete migrante na ovom području, da to prijave nadležnoj Policijskoj upravi, a u slučaju eskalacije problema, biće kako je rekao preduzete, adekvatne mjere i radnje.

Društvene mreže