log in

Zaštititi domaću poljoprivrednu proizvodnju /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gradski odbor SNSD-a Bijeljina pozvao je danas lokalnu vlast i Savjet ministara da urade svoj dio posla na zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje, kao što Vlada Republike Srpske kontinuirano radi.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vojin Mitrović osporio je napade gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića na jedino poljoprivredno dobro u većinskom vlasništvu Republike Srpske "Semberija", koje upošljava 150 radnika i obezbjeđuje egzistenciju za njihove porodice.

"Gradonačelnik kaže da zemljište u koncesiji PD `Semberija` treba uzeti i podijeliti raznim udruženjima, što je nepravedno i bez osnova, a ne govori o tome ko nezakonito koristi više od 1.200 hektara poljoprivrednog zemljišta koje je Bijeljina dobila od zemljoradničkih zadruga", rekao je Mitrović na konferenciji za medije.

On je istakao da ovo poljoprivredno dobro nakon djelimične privatizacije radi na oporavku i razvoju i da treba i zaslužuje podršku jer može da bude jedna od okosnica razvoja poljoprivrede u Republici Srpskoj.

Kao predsjednik Odbora za poljoprivredu u Narodnoj skupštini, Mitrović je govorio o velikim i kontinuiranim ulaganjima Vlade Srpske u razvoj poljoprivrede i zaštitu domaće proizvodnje, a pomoćnik ministra za poljoprivredu Zoran Maletić pozvao je da isti napor uloži i lokalna vlast u Bijeljini, kao i resorno ministarstvo u Savjetu ministara.

On je rekao da Vlada Srpske za četiri godine iz Savjeta ministara nije dobila ni odgovor na niz inicijativa da se zaštiti domaća poljoprivredna proizvodnja na način kako to rade i zemlje u okruženju.

"U svakom sporazumu postoji mogućnost da se na određeno vrijeme uvoz zaustavi, ne zabrani, ukoliko se ustanove tržišni viškovi na domaćem tržištu, a niko to do sada nije uradio, nego se umjesto toga napada Vlada Srpske", dodao je Maletić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je budžet za poljoprivredu podigla sa 20 miliona KM 2005. godine na 71 milion KM u ovoj godini, uz uvođenje brojnih mjera podsticaja koji se redovno isplaćuju.

Društvene mreže