log in

Sve više rođenih beba u inostranstvu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dječiji plač u bijeljinskom porodilištu začuo se u prvih šest mjeseci  ove godine 550 puta, pa Matična knjiga rođenih svjedoči da je u prvom polugodištu rođeno manje beba u odnosu na isti period prošle godine, kada je evidentirano 596 upisa.

Brojke pokazuju i da je na području Bijeljine u posljednjih nekoliko godina više rođenih dječaka u odnosu na djevojčice.

Prema podacima iz Matične knjige rođenih evidentno je da su najpopularnija i najčešća imena koja su roditelji davali bebama Milica i Stefan.

U prošloj godini u Matičnu knjigu rođenih prema podacima Matične službe grada Bijeljina upisano je više od 1.100 novorođenih beba. Ipak statistika i dalje svjedoči da je mortalitet na području Bijeljine i dalje veći od nataliteta.

Da broj novorođenih nije na zavidnom nivou posljednjih godina pokazuje i broj upisanih đaka prvaka u novu školsku godinu, pa tako ove godine u četiri područna odjeljenja u semberskim selima nema nijednog upisanog đaka prvaka, dok je u četiri područna odjeljenja upisano samo po jedno dijete. 

U posljednjih pet godina sve je više prepisa u Matičnu knjigu rođenih podsjeća Ljubojevićeva.

U Matičnoj službi Grada Bijeljina posla imaju na pretek i kada je riječ o administrativnim procedurama oko promjene prezimena nevjeste nakon zaključenja braka. Prikupljanje papirologije potrebne da biste stali pred matičara ne završava ni nakon što izgovorite "da". Barem ne za žene koje odluče promijeniti prezime, bez obzira na to da li su dodale muževo prezime svom ili uzele samo njegovo prezime.

Ukoliko ste nakon sklapanja braka promijenili mjesto prebivališta ili adresu stanovanja potrebno je da se naročito naoružate strpljenjem.

Do znatno većih administrativnih komplikacija oko promjene prezimena dolazi u slučaju razvoda braka.

U Matičnoj službi kažu da su po ovom osnovu a u prvih šest mjeseci ove godine zaprimili tridesetak zahtjeva za promjenu prezimena nakon razvoda braka i uglavnom je riječ o licima koja su rođena u FBiH, a nisu to uradila u predviđenom roku od šest mjeseci.

Društvene mreže