log in

Za 20 dana otkriven 341 ilegalni migrant /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U posljednjih 20 dana na području Bijeljine otkriven je 341 ilegalni migrant, a najvećim dijelom su to muškarci u dobi između 20 i 30 godina, izjavio je danas načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić.

"Porast broja ilegalnih migranata koji ulaze iz susjednih zemalja je ozbiljan problem. U prošloj godini otkrivena su 33 migranta, ove već 345, od kojih u posljednjih 20 dana 341 migrant", naveo je Ćosić na konferenciji za novinare.

On kaže da su sva ova lica bez dokumenata, najviše ih dolazi iz Avganistana, Pakistana i Sirije, ali evidentirani su i migranti iz Indije i Bangladeša.

"Nije bilo krivičnih djela, ni prekršaja koje su počinili migranti. Policija ima dobru saradnju sa pograničnom policijom i inspektorima za strance, organizujemo zajedničke patrole i uspijevamo da lociramo i otkrijemo migrante koji noću u grupama prelaze preko rijeka Drine i Save", naveo je Ćosić.

Prema njegovim riječima, znatnu pomoć policiji u lociranju ilegalnih migranata pružaju građani.

"Uz ogroman angažman za sada uspijevamo da spriječimo nekontrolisani ulazak ilegalnih migranata u grad i okolna sela i očuvamo bezbjednost građana", istakao je Ćosić.

SMANjEN BROJ KRIVIČNIH DJELA, RASVIJETLjENOST 72 ODSTO

Od najtežih krivičnih djela protiv života i tijela na području Policijske uprave /PU/ Bijeljina u prvoj polovini godine dogodilo se jedno ubistvo i jedno ubistvo u pokušaju i oba su rasvijetljena u kratkom roku, izjavio je danas načelnik PU Bijeljina Žarko Ćosić.

Ćosić je rekao da su u ovom periodu postignuti dobri rezultati radi policije i da je koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela 72 odsto.

Od 523 evidentirana krivična djela, 427 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, 35 privrednog, 30 slučajeva zloupotrebe droga i 20 protiv bezbjednosti saobraćaja.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija rekao je na konferenciji za novinare da je u prvoj polovini godine na području PU Bijeljina nadležnim tužilaštvima podneseno 467 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 429 lica, od čega su 84 povratnici u izvršenju krivičnih djela i 20 maloljetnih lica.

U ovom periodu smanjen je broj krađa za 24 odsto i teških krađa za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Za počinjena krivična djela privrednog kriminaliteta podnesena su 22 izvještaja protiv 31 lica, a ukupna materijalna šteta je 2,3 miliona maraka.

Na području PU Bijeljina u prvoj polovini godine evidentirano je 245 narušavanja javnog reda i mira, od čega su najbrojnije tuče i fizički napadi u 132 slučaja, svađa, vika vriska i nepristojno ponašanje u 70 slučajeva i vrijeđanje drugog lica u 42 slučaja.

ZA POLA GODINE SEDAM POGINULIH U UDESIMA

Sedam lica poginulo je u saobraćajnim nesrećama na području Policijske uprave Bijeljina u prvoj polovini godine, rekao je danas novinarima inspektor Sektora policije Radenko Knežević.

Knežević je rekao da su se na području Bijeljine dogodile tri saobraćajne nesreće sa poginulim licima, dvije na području Lopara i dvije u Šamcu. 

U ovim saobraćajnim nesrećama poginula su tri vozača, dva putnika u vozilu, pješak i vozač motocikla.

U 520 saobraćajnih nezgoda u prvoj polovini godine 30 lica je teže povrijeđeno, a 129 lica lakše.

Knežević je rekao da je među povrijeđenima i 24 vozača motocikla i mopeda, od čega je jedan motociklista poginuo, sedam ih je teže i 16 lakše povrijeđeno.

"Najčešći uzroci ovih saobraćajni nezgoda su nepropisno izvođenje radnje sa vozilom u saobraćaju u 147 slučajeva ili 28 odsto, nepropisno rastojanje u 16,5 odsto slučajeva i neprilagođena brzina kretanja vozila u 12,8 odsto saobraćajnih nezgoda", naveo je Knežević.

On je dodao da je policija u prvoj polovini godine evidentirala 15.465 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i iz saobraćaja isključila 1.158 vozača, od čega 865 njih zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

U represivnom dijelu akcenat je bio na prekoračenju brzine kretanja vozila i izdata su 3.343 prekršajna naloga, što je 21 odsto ukupno izdatih prekršajnih naloga.

Društvene mreže