log in

Dolazak Vučića u BiH je veliki posao za službe bezbjednosti

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ponovni dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u BiH može se posmatrati iz političkog i bezbjednosnog ugla, kaže ekspert za bezbjednost, Predrag Ćeranić. 

U političkom smislu to govori da se premijer Vučić uzdigao iznad svih dnevno političkih motiva, što mnogi drugi političari u regionu nisu učinili, te za prioritet stavio postavljanje što boljih odnosa između Srbije i BiH, odnosno srpskog i bošnjačkog naroda.

"U bezbjednosnom smislu to je novi veliki posao za službe bezbjednosti BiH, ali i za MUP RS, kada je u pitanju Srebrenica. Dolazak u Sarajevo vjerovatno će biti propraćen brojnim bezbjednosnim mjerama, kako se ne bi dogodilo ništa slično onome što se desilo, kako ne bi bio upućen niti jedan ružan pogled prema premijeru Srbije", rekao je Ćeranić za našu Televiziju.

Kada je riječ o dolasku u Srebrenicu, ćeranić kaže da je prema Zakonu o mezarju koji je donio OHR sam prostor mezarja tokom obilježavanja godišnjice događaja u ovoj opštini u nadležnosti agencije za provođenje Zakona BiH, koji isključuje MUP u obezbjeđivanju gostiju i skupa na prostoru mezarja.

Ćeranić podsjeća da je čovijek koji je priveden zbog napada na Vučića u Srebrenici nosio majicu na kojoj je pisalo OG Jug, da do sada nije poznato šta to znači, a da bi ministar bezbjednosti BiH mogao dati taj odgovor, kaže da je OG jasna asocijacija na operativnu grupu Jug za koji se ne zna ni šta je ni odakle potiče, ta da bi se time trebale pozabaviti agencije za provođenje zakona u BiH.

Ni na ovo ni na niz drugih pitanja koja proističu iz događaja u Srebrenici od 11. jula nema odgovora, zaključio je Ćeranić.

Pripremila: Dragana Dimić

Slika: uk.reuters.com

Medije

Društvene mreže