log in

Muzej: 60 godina od Urbanističkog plana Bijeljine; Galerija: 10. Umjetnički salon /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Urbano lice grada -  predstavljeno kroz 60.godina od prvog izrađenog  urbanističkog plana grada Bijeljina osmišljeno je tako da u kombinaciji originalnog regulacionog  plana  koji datira iz 1957.godine i bogate foto dokumentacije iz muzejskog arhiva  prikaže hronološki osvrt na arhitektonsko nasleđe našega grada.

Prema izloženoj arhivskoj građi, posjetioci izložbe imaju priliku da se podsjete perioda izgradnj, poput Trga kralja Petra Prvog Karađorđevića koji se vezuje za 1970.godinu, čime je cijeli grad otvoren i samim tim je trg postao srce grada, dok se oko njega radialno šire ostali objekti.

Da se urbanistički izgled Bijeljine mjenjao to je očigledno, međutim, u kojoj mjeri su te promjene pozitivne , može samo subjektivno ocijenjivati jer su mišljenja cijelokupne javnosti podjeljenja.

Svoju ocijenu urbanističkog razvoja Grada Bijeljina izložio je i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Miladin Rakić.

Iste večeri u Galeriji CZK otvoren je deseti jubilarni umjetnički salon koji je svojim sadržajem obuhvatio savremeno stvaralaštvo na polju likovne umjetnosti, primjenjene umjetnosti, dizjana i arhitekture. Ovaj salon je do prije osam godina  prezentovao samo likovne stvaraoce, međutim zbog velikog interesovanja domaćih autora iz različitih oblasti umjetnosti, salon je preimenovan u umjetnički salon.

Među 22 izlagača nalazi se ime Slobodana Krstića priznatog internacionalnog umjetničkog fotografa kome nije neophodna ovakav vid promocije ali je svakako značajno njegovo učešće na ovogodišnjem umjetničkom salonu jer na taj način potvrđuje da je on kao autor  itekako dio kulturnog miljea naše zajednice. Krstić se domaćoj publici predstavio sa tri fotografije iz ciklusa „Čudesna Kina“, koji je inače nedavno samostalno  promovisan u galeriji CZK.

Mladi autor Spomenko Đekić, inače apsolvent na banjalučkoj Akademiji umjetnosti, uzeo je takođe  učešće na desetom umjetničkom salonu. Đekić se predstavio sa jednom slikom koja nosi naziv – Trag i za koju kaže da je plod višemjesečnog rada jer je riječ o zahtijevnoj kompoziciji  ali i samoj  tehnici oslikavanja.

Obje ove izložbe svi zainteresovani mogu pogledati do kraja ovog mjeseca.

Društvene mreže