log in

Proslavljen Dan Svetog Pantelejmona /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu svetog Đorđa, koju je predvodio njegovo preosveštenstvo -  episkop zvorničko – tuzlanski Fotije uz sasluženje više sveštenstva, počelo je obilježavanje Krsne slave Grada Bijeljina –  posvećenoj Svetom velikomučeniku   Pantelejmonu.

Na liturgiji su prisustvovali predstavnici delegacija  25 bratskih i prijateljskih gradova, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić sa saradnicima, predstavnici političkih stranaka iz Bijeljine i Republike Srpske, diplomatskog kora, kao i brojni vjernici.  A ove godine svojim prisustvom je upriličio obilježavanje slava Grada I predsjednik  RS Milorad Dodik. Nakon liturgije, litija je od Crkve krenula ulicama grada do zgrade Gradske uprave gdje je obavljeno  obavljeno tradicionalno lomljenje slavskog kolača. Tim povodom domaćin slave Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je istakao značaj prisustva brojni delegacija iz zemlje I regiona koji su posvedočili nezadrživom razvoju grada u prethodnom periodu, što je dobar znak za njene građane.

Kum ovogodišnje slave je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je  izjavio da mu je pripala velika čast  da kumuje bratskom gradu, sa kojim su  juče zvanično I verifikovali memorandum o bratimljenju ova dva grada.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je novinarima da je njegovo prisustvo na obilježavanju Slave Grada Bijeljina samo dokaz da svi zajedno mogu I trebaju da rade na razvoju istočnog dijela Srpske, što su pokazali I brojni projekti koji su realzovani u prethodnom periodu uz podršku Vlade RS.

Delagacija Opštine Budva po drugi put učestvuje na obilježavanju slave grada. I kako tvrde veoma uskoro može očekivati usku saradnju na polju culture I sporta ali I razmjeni iskustava iz oblasti privrede I turizma.

Glavnoj proslavi slave grada Bijeljina prethodilo je niz  događaja u sklopu obilježavanja pantelinskih dana.tokom jučerašnjeg dana  Delagacija bijeljinske Boračke organizacije i nekoliko delegacija Bijeljinskih  bratskih i prijateljskih gradova su  ispred centralnog spomen-obilježja u ovom gradu, povodom slave Svetog Pantelejmona, odali poštu poginulim borcima odbramebno-otadžbinskog rata i položili cvijeće i vijence na spomenik. Cvijeće su položili predstavnici grada Bijeljine, Novog Sada, Banjaluke, susjednih opština, odbornici grada Bijeljine, narodni poslanici i drugi gosti. Prije polaganja cvijeća, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, Ministarstva unutrašnjih poslova, delegati i poslanici u zakonodavnim tijelima Republike Srpske i BiH, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici bratskih i prijateljskoh gradova i opština posjetili su spomen-sobu poginulih boraca Vojske Republike Srpske.  Predsjednik Boračke organizacije Bijeljine Miodrag Stevanović rekao je da je grad Bijeljina poslije 23 godine dobio spomen-sobu I da je naša  dužnost i obaveza da pamtimo poginule saborce.

Uoči Svetog Pantelejmona sinoć  je nakon položenix  vijenaca  na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića  održano I "Duhovno veče" u Centru za kulturu. Tim povodom prisutnima se obratio gradonačelnik Bijeljine I podsjetio prisutne na prethodni  rad lokalne samouparve u doenu razvoja ove regije, istovremeno najavljujući mnoge značajne projekte koji nas očekuju u narednom periodu. Sveštenik Siniša Šarenac, izaslanik Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Fotija, blagoslovio je "Pantelinsko duhovno veče".  A U programu su  učestvovali  hor "Srbadija", Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Semberija" i dramski umjetnici iz Beograda.

Društvene mreže