log in

U novoj školskoj godini osnovce očekuje deset novih udžbenika /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Skoro svi roditelji školaraca već su  ucveliko zaraženi groznicom priprema za narednu školsku godinu.

Uprkos krizi, za knjige se mora imati uvjek u novčaniku. A prema riječima trgovaca u knjižarama, najažurniji su roditelji učenika nižih razreda, naročito sa seoskih područja koji i mjesec dana prije početka nastave  krenu u koupovinu.

Iako je doozvoljeno korišćenje polovnih knjiga u osnovnoškolskom obrazovanju , osim radnih sveski, roditelji se ipak trude da svojoj djeci obezbijede nove udžbenike.

Off3: Međutim, uz udžebenike ide i dodatni trošak, torba, školski pribor, još ako se tome doda i nova garderoba,krajnja cifra nije ni malo zanemarljiva po novčanik roditelja naših školaraca. Ali nešto manje troškove imaju srednjoškolci i njihovi roditelji, i sudeći prema mišljenju trgovaca, učenici srednjih škola su drugačiji.

Do nestašice udžbenika neće sigurno doći jer Zavod za udžbenike i nastavna sredstva vrijedno radi na pripremi i distrubiciji udžbenika za 2018/2019.godinu, a kako tvrde u ponudi su i neki novi naslovi. Riječ je o deset novih idžbenika, i po dvije nove rdne sveske i priručnika za osnovnu školu.

Cijene udžbenika  nisu mjenjane u odnosu na prethodnu godinu i  kreću se od 90 do 130 maraka za osnovnu školu. Ono što je bitno da postoje određene povlastice prilikom kupovine, što u velikoj mjeri olakšava našim roditeljima u prirpemi svojih školaraca za nove školske zadatke.

Novi školsku godinu zavod za udžbenike i nastavna sredstva dočekuje u novim prodajnim objektima, od postojećih 17, proširili su uslugu u još tri novootvorene knjižare u Bijeljini, Modriči i Foči. A na novinarsko pitanje da li će od nove školske godine biti lakše učeničke torbe, iz Zavoda kažu da se nastavni plan i program ne može značajno mjenjati ali se mogu stvoriti uslovi u školskim ustanovama gdje bi djeca imali mogbućnost da ostavljaju svoj školski pribor i knjige i samim tim umanjili teret u svojim školskim torbama.

Društvene mreže