log in

Povrtari uložili duplo više novca u zaštitu kultura, ali rod naplatio trošak /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iako su ove godine bili prinuđeni da gotovo za duplo više novca ulože u zaštitu biljaka od najezde bolesti I štetočina, povrtari na čijim je proizvodnim parcelama  berba kvalitetnih plodova u punom jeku ne žale.

Uz obezbjeđeno tržište I prolaznu cijenu domaće robe moglo bi se I zaraditi. Lazići u Golom Brdu već pola godine ne izlaze iz njiva I plastenika. Kulture se sezonski smjenjuju kao na traci, a ovih dana tržištu plasiraju paradajz koji raste I sazrijeva u plasteničkom prostoru.

Reagovalo se sa zaštitom na vrijeme, pa su krupnoća I kvalitet paradajza “mersini” za svaku pohvalu.

Ni na aktuelnu cijenu paradajza na tržištu se Lazići ne žale, kako kažu I cijena bi mogla opravdati veća ulaganja u zaštitu ove culture u najosjetljivijoj fazi razvoja.

I dok je za berbu paradajza određen jedan dan u sedmici, paprika na otvorenom polju ali ni ona koju su postavili u zaštićenom prostoru ne može čekati, pa posla  za sezonske radnike ima na pretek.

S obzirom da im je povrtarstvo porodični posao već dugi niz godina Lazićima problem ne predstavlja ni uzgoj inače osjetljive crvene paprika.

U sezoni na ovom poljoprivrednom gazdinstvu svakodnevno je angažovano oko dvadesetak radnika

S obzirom na dobro stanje kultura očekuju Lazići da će na povrću zaraditi ove godine, što će ipak pokazati septembarska računica.

Lazići povrće uzgajaju na površini od 30 hektara obradive oranice I jedino ih je priznaju ove godine u uzgoju iznevjerila lubenica, što je slučaj I na drugim gazdinstvima u Semberiji s obzirom da joj nije prijala promjenljiva godina sa čestim padavinama.

Kako bi zatvorili proizvodni ciklus na vlastitom imanju, Lazići su se okrenuli novim investivcijama I na dobrom su putu da pokrenu vlastite pogone za preradu. Tako I najsavremenija oprema skoro svakodnevno pristiže u Golo Brdo.

I dok se radi na realizaciji ovog kapitalnog projekta, Lazićima je prioritet da ovogodišnji proizvodni ciklus uspješno dovedu do kraja I da kvalitetan proizvod stigne do kupca, što garantuje sigurniju prodaju ali I bolju prođu kada je u pitanju cijena.

Društvene mreže