log in

Ove godine najviše bagremovog meda /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Četrnaesta po redu trodnevna manifestacija „Dani meda u Semberiji“ okupila je ove godine 13 izlagača, vrsnih pčelara iz Semberije, RS i susjedne Srbije koji su predstavili bogatu ponudu kvalitetnog meda i pčelinjih proizvoda.

Godina je saglasni su svi za pčelarstvo bila prosječna, iz košnica su iznijeli zavidnu količinu bagremovog  meda, dok je u drugom dijelu sezone unos meda bio nešto manji zahvaljujući kolebljivim vremenskim prilikama. Sezonom nisu zadovoljni semberski pčelari, samo ih kažu nije izdao bagremov mirisni med.

Sezona je na ocjenu došla i u pčelinjaku Gligorevića u Ljeljenči.

Kad meda ima u pčelarstvu je računica dobra priznaju pčelari, a bila bi i bolja da ima organizovanog otkupa.

Miloš Lučić pčelari od 1968. Godine. Danas u pčelinjaku ima oko 180 košnica. Pčelarstvo je kaže tradicionalno porodični posao, pa se iz godine u godinu radilo na usavršavanju i usvajanju novih znanja, kako bi se osigurala egzistencija i ekonosma dobit.

Pored meda okušali su se pčelari ovih krajeva i u proizvodnji ostalih pčelinjih proizvoda, a sudeći prema onome što su izložili na ovogodišnjim Danima meda, imaju se čime pohvaliti.

Miloš Lučić, pčelar iz Šamca pojavio se na Danima meda sa pčelinjim i biljnim proizvodima.

Mačvanski pčelari u odnosu na ove iz Semberije nešto zadovoljniji ovogodišnjim prinosom meda

I uprkos tome što košnice nisu prepune, ove godine cijene meda nisu išle gore, u prosjeku se drže na nivou od 12 do 15 maraka.

Da je pčelarstvo u svakom smislu korisno dokazuje i dugi životni vijek skoro svakog pčelara. Dokaz je tome i osamdesetšetogodišnji Ljubo Novaković, prvi čovjek Udurženja semberskih pčelara.

Milorad Gligorević pčelari od 1971. Godine. Od pčelarstva ne odustaje ni u penzionerskim danima, pčelama se kaže još više posvetio.

Organizator manifestacije bilo je Udruženje pčelara Semberija Bijeljina koje okuplja oko 105 članova.

Manifestaciju „Dani meda u Semberiji“ koja je organizovana u okviru Pantelinskih svečanosti finansijski je podržala Gradska uprava, a svečano je otvorio gradonačelnik Bijeljine.

Pčelarstva se u posljednje vrijeme sve više prihvataju i žene, a ono što je sigurno, ko ovaj posao zavoli od njega se kažu iskusni, teško odustaje.

Društvene mreže