log in

Dvorovljanski lovci najbolji majstori i za riblju čorbu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Već drugu godinu za redom Zlatni kotlić održava se u parku ispred banje Dvorovi, na mjestu gdje sve i započeto prije punih 18 godina, kada su lokalni alasi osmislili takmičenje u spremanju najboljeg kotlića.

Danas u ovoj manifestaciji organizatori vide dobru priliku za promociju domaćeg turizma.

Dvočlani stručni žiri u sastavu jednog  iskusnog kuvara i  jednog starog  alasa ocijenjivali su spremljene riblje čorbe prema većim dobro poznatim kriterijumima – ukus, boja i izgled. A sudeći prema odzivu, nije im bilo ni malo lako donijeti odluku koja je čorba najbolja.

Ova  tradicionalna  manifestacija  i ove godine je realizovana pod pokroviteljstvom Grada Bijeljina, a prema mišljenju Gradonačelnika, mjesto  takmičenja u prirpemi zlatnog kotlića je pogođeno, jer će svakako ovaj događaj doprinjeti turističkoj promociji Semberije i Grada Bijeljina.

Đole Jovanovski rodom iz Makedonije, polovinu svog života proveo je u Sremskoj Mitrovici gdje i danas živi..A svoje penzionerske dane provodi  u druženju sa prijateljima na rijeci i u pripremi ribljih specijaliteta, a za takmičenje u Dvorovima njegova ekipa iz Srema dobili su soma, šarana i smuđa i kako tvrdi to je sasvim dovoljno za dobar riblji paprikaš.

Kulturno –umjetničko društvo iz Dvorova pored kotlića  pripremali su i ribu na ražnju koju su dobili od svojih prijatelja – alasa sa Dunava...

Sava Njagul iz Pančeva prvi put učestvuje na zlatnom kotliću, i za njega prijatelji kažu da je najbolji u spremanju riblje čorbe, ali on nam je  skromno odgovorio da se uvjek potrudi ali da drugi ocijenjuju njegovu vještinu u kulinarstvu.

Jedan od najmlađih učesnika bio je Miloš Glavičić, koji je ravnopravno pripremao riblji paprikaš sa svojim timom. Ovaj četrnaestogodišnjak nam je priznao da mu je veoma interesantno  kulinarstvo i da je već savladao osnove pripremanja dobre riblje čorbe.

Njegov stariji član Miša Belan iz Šida već je dobro poznat posjetiocima jer već duži niz godina učestvuje na semberskom kotliću. Prošle godine nisu dobili nagradu,ali se zato sva čorba pojela što je znak da je bila po mjueri ukusa degustatora.

Ljubiša Jović iz Bijeljine ne propušta  ni jednu godinu takmičenja u pripremi za najbolji kotlić Semberije, jer za njega ovaj događaj nije samo takmičenje nego i mjesto dobrog druženja.

Ni ove godine posjetiocima nisu promakla stranačka obilježja, a ni oku naše kamere. Takođe mnogi su komentarisali da političkim transparentima nije mjesto na ovakvoj manifestaciji, što nam je potvrdio i predsjednik skupštine Grada Bijeljina Slaviša Marković, koji kaže da bez obzira na učešće velikog broja političkih partija na takmičenju u pripremi najboljeg kotlića, ova manifestacija je ipak sačuvala kvalitet i svake godine privuče veliku pažnju javnosti.

Nakon cijelodnevnog druženja i pripremanja  ukusnih kotlića, žiri je donio odluku ko je najbolji..Prvo mjesto osvajila je ekipa Lovačkog udruženja iz Dvorova, drugo mjesto pripalo je ekipi MZ Dragaljevac, dok  je  treće mjesto osvojila ekipa Hotela „Drina“.

Društvene mreže