log in

Amputirci traže nabavku kvalitetnijih ortopedskih pomagala

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog dugogodišnjeg  nezadovoljstva sa sadašnjim kvalitetom i načinom dobijanja  ortopedskih pomagala , Organizacija amputiraca UDAS RS sa Regionalnim udruženjima amputiraca u Bijeljini, Doboju, Trebinju i Banja Luci , zajedničkom akcijom postavljanja ortopedskih pomagala u regionalnim kancelarijama , želi  uputiti jasan zahtjev nadležnim institucijama da preduzmu hitne mjere kako bi invalidi dobili ortopedska pomagala koja će odgovarati njihovim potrebama.

Mirnim okupljanjem amputirci iz Bijeljine poručili su da je njihov položaj težak.

Novinarima se nisu obraćali , jer kako su nam rekli , danas žele da „ćute“, zato što i nadležne vlasti godinama ćute o njihovim problemima. Novinarima su podijelili saopštenje u pisanoj formi, u kojem se pored ostalog navodi da je neophodno da se u budžetu za iduću godinu planiraju i obezbjede sredstva u iznosu od oko 2.miliona KM  za nabavku ortopedskih pomagala RVI i amputircima.

Kvalitet  ortopedskih pomagala koja trenutno koriste ova lica je dosta loš i svakodnevno dovodi do pogoršanja ionako lošeg zdravstvenog stanja , posebno oštećenja kičme i zglobova.  Sa sadašnjim ortopedskim pomagalima nismo u mogućnosti da zadovoljimo osnovne ljudske potrebe ( korištenje bazena, kupališta, tuš kabine i sl.), jer proteze koje koristimo nisu predviđene za vodu  i sportske aktivnosti koje su nam neophodne , navodi se u saopštenju.

U Udruženju smatraju da RS ulaže nepotrebna dodatna novčana sredstva za njihovo liječenje i rehabilitaciju.

Iz godine u godinu prava RVI i amputiraca se umanjuju sa svakim novim pravilnikom o pravu na medicinska sredstva, a izgubili smo i pravo na ortopedske cipele kao i dodatno pravo za dobijanje kvalitetnijih proteza za aktivne amputirce.

 

Zbog toga je neophodno , stoji u saopštenju , da se na vrijeme preduzmu mjere i radnje kako bi se planirala i obezbjedila budžetska sredstva u idućoj godini za kvalitetnija ortopedska pomagala. O navedenim zahtjevima obaviješteni su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS , kao i kabinet predsjednika Vlade RS.

Društvene mreže