log in

Obuka za korištenje bijelog štapa

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bijeli štap je pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu. Pored toga, omogućava okolini da prepozna slijepu osobu. Ipak, da bi štap stvarno bio pomagalo, slijepa osoba mora proći obuku za samostalno kretanje tokom kog svladava osnove tehnike i vještine korištenja štapa, osnovna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati. Jednu takvu obuku organizovala je Međuopštinska organizacija slijepih I slabovidih u Bijeljini. Obuku trenutno prolazi šest slijepih lica iz našeg grada. Slijepa lica u Bijeljini obučava defektolog, koji je takodje lice oštećenog vida.

Svakodnevni problemi slijepih gotovo su nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na trotoarima, svakakvih prepreka, prepunih prodavnica i neprilagođenih prilaza državnim institucijama, potrebna im je stalna pratnja osoba koje vide.

Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, sve ostalo što je izvan dosega toga štapa velika je nepoznanica, ali i opasnost za osobu koja ne vidi. Mirela Đokić potpuno je slijepa već 4 godine, a vid je izgubila uslijed bolesti.

Ovo udruženje, ali I sama obuka pomogli su joj da se bolje prilagodi situaciji u kojoj se našla I lakše prihvati gubitak vida.

 

Inače ovo udruženje broji 60 članova od kojih je 60% slijepih, a ostali su slabovidi. 

Medije

Društvene mreže