log in

Paradni konji i fijakeri jezdili Crnjelovom /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opet su Jezdili konji  semberskom ravnicom. Ljubtelji ovih plemenitih i ponosnih životinja okupili su se u Crnjelovu kako bi predstavili svoje ljubimce koji kako kažu, zahtijevaju pored ljubavi veliku pažnju.

Da smotra fijakera u ovom kraju još uvijek privlači veliku pažnju, pokazali su to i pogledi prisutnih posmatrača, a bilo ih je od sedam do sedamdeset sedam.

I upravo je fijaker s kojim se Slaviša pojavio u Crnjelovu na Fijakerijadi, plijenio neobičnom ljepotom .

Slaviša se iz Austrije priča zaputio u Semberiju, i to upravo zbog ove manifestacije. Zadovoljstvo je dodaje veliko proći s konjima i fijakerom opet kroz selo.

Ljubotelja snažne, uporne i plemenite životinje koja je nekada najbolje znala odmijeniti svog gazdu u gotovo svim poljskim radovima ima i u Velikoj Obarskoj. Iako su primat nad konjima u poljoprivredi preuzele radne mašine, oni koji su se još od malih nogu vezali za konje, nisu od njih ni danas odustali. Koriste ih u svakoj svečanoj prilici, pa tako i na Fijakerijadi koja je u Crnjelovu okupila veliki broj grla i fijakera.Sa dva konja vrana Fijakerijadu nije propustio Dragan Simić.

Tako Simići danas posjeduju četiri grla, biće kažu i peto jer iščekuju prinovu. Ima u mom selu dvadesetak uzgajivača konja kaže Dragan koji se na fijakerijadi pojavio sa kočijama starim i više od stotinu godina.

I upravo sa ovim kočijama i parom vranih konja stigao je Dragan na Fijakerijade širom Srpske, BiH i Srbije.

Među iskusnim fijakeristima , bilo je i onih mlađih, pa se u Crnjelovu našao i Borko Simić iz Velike Obarske inače predsjednik Konjičkog kluba „Vranac“ koji postoji već tri godine

Ambicije su velike, a mogućnosti nekoliko ljubitelja konja u Velikoj Obarskoj svele su se kaže Borko na to da bi mogli i oni po ugledu na ovu u Crnjelovu, organizovati Fijakerijadu  u svom selu.

Sudeći prema interesovanju i onih najmlađih, čini se da inače duga tradicija konjarstva u Semberiji neće biti zapostavljena. Dokaz je tome i najmlađi trinaestogodišnji učesnik Fijakerijade Marko Josipović.

Posmatrajući druga grla ali i fijakere koji su učestvovali na ovogodišnjoj Fijakerijadi Marko skromno zaključuje da njegov vranac nije među zadnjima , nije kaže ni najbolji, ali je njemu napominje najdraži.

Tako je prelijepa slika prošla kroz ovo sembersko selo, ostavivši jak utisak i ubjeđenje, da oni koji zavole konjarstvo, bez obzira na trud i cijenu od ulaganja ne odustaju . Upravo ta slika govori više od riječi  jer još uvijek ima konja koji jure.

Društvene mreže