log in

Sve manja upotreba ćirilice

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ustavom RS određeno je da je službeno pismo u srpskoj ćirilica i latinica. Ipak iako je to tako, ćirilica je sve manje u upotrebi. Na ovo je ukazao i protojerej stavrofor Nedeljko Pajić koji, kako bi se očuvalo ćirilično pismo za koje mnogi kažu da je savršeno, insistira da mu računi komunalnih preduzeća dostavljaju obračune za usluge na ćiriličnom formularu i sa podacima napisanim ćirilicom.

Kaže, u Ustavu piše jedno, a u praksi  95% ljudi koristi latinicu, a svega 5% ćirilicu.

Ipak, odgovor nije dobio, a u razloge tehničke priloge zbog kojih komunalna preduzeća ne isporučuju račune na ćiriličnom pismu kaže, teško mu je da povjeruje, jer je za vrijeme posljednjeg rata i 3 godine poslije raata dobijao formulare na ćirilici.

 

Kako ističe na kraju, svi priznaju i poštuju naše pismo osim nas. Kao primjer je naveo nedavni dogadjaj kada je UNESKO tražio odredjene podatke o kulturnoj baštini Srbije i iz Beograda su mu dokumenti poslati na latinici. Iz UNESKA JE vraćena kompletna dokumentacija i zatraženo da se dostavi na službenom pismu srbije – ćirilici. Dakle, treba nam samo malo volje. 

Medije

Društvene mreže