log in

I dalje nedovoljan broj parking mjesta u gradu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uprkos tome što  nam stanovništvo odlazi,  primjetan je rast motornih vozila na području grada, čini se da  sveopšta kriza ne utiče na vozni park naših sugrađana, jer po nekom nepisanom pravilu - za automobil se moraju naći novčana sredstva, koje više nije luksuz nego stvar  realne potrebe.

Ono što je očigledno postalo poslednjih godina  jeste  da se u centar grada više ne ide  pješke, i da se za veoma kratku relaciju praktikuje korišćenje automobila... takva praksa postaje uvertira  za ozbiljnu  glavobolju, sa kojom se bore naši vozači – a to je - gdje parkirati vozilo, jer su parkng mjesta najčešće sva popunjena, a na javnim parkinzima postaje prava vještina pronaći slobodan parking prostor..  S obzirom da je služba za upravljenje javnim parkiralištem i ove godine obilježila dodatna parking mjesta, sudeći prema slici sa gradskih ulica, taj broj je  nedovoljan.

Kako bi se rešili brige sigurnog parkiranja vašeg ljubimca na četiri točka, služba za upravljenje javnim parkiralištem nudi mogućnost  svim vozačima da rezerviše svoje parking mjesto na mjesečnom ili godišnjem nivou, ali statistika pokazuje da se takav vid usluge ne koristi u velikoj mjeri.

Ono što možda najviše smeta pješacima jeste parkiranje vozila  na trotoarima, što dovodi do zaključka da naši sugrađani nisu sigurni ni na pješačkimm stazama, a sudeći prema neadekvatno obilježenim parking mjestima uz same pješačke prelaze, svi koji prelaze ulicu moraju dobro da otvore oči kako bi na vrijeme reagovali ukoliko vozač nepromišljeno vozi i nema namjeru da zaustavi vozilo kako bi propustio pješake da pređu ulicu. Iz službe za upravljenje javnim parkiralištem kažu da će se takva greška ispraviti.

Svjedoci smo da poslednjih godina kao da se vodi malo više računa oko izgradnje novih stambenih objekata koji bi po pravilo trebali da imaju obilježen parking prostor za svoje stanare, međutim, za one stanare koji žive u starijim stambenim  objektima pronašlo se rješenje.

Da se osluškuju i u istoj mjeri sprovode  mjere propisane akcionim planom namjenjenim za položaj i prava osoba za invaliditetom, govori u prilog i podatak da je obilježeno devet novih parking mjesta namjenjenih za ovu populaciju.

Očigledno je da  nadležene službe ulažu dodatni napor kako bi obezbijedili sve više parking mjesta za naše vozače, međutim, kada se govori o kulturi u saobraćaju, svim nadležnim institucijama ruke su na neki način vezene, jedine mjere koje mogu dati više efekta u ovom slučaju su  novčane kazne, jer nepisano je pravilo da naši vozači reaguju najviše ukoliko osijete da njihov novačnik trpi. A iz Policijske uprave kažu da su u prethodnih šest mjeseci zbog nepropisnog parkiranja izdali 33 prekršajna naloga, dok su nam iz bijeljinsjkog preduzeća Komunalac  potvrdili da je u periodu od 1.januara 2017.godine do 31.decebra iste godine pauk uklinio sa ulica 1252 vozila.

Osim adekvatnog sankcionisanja, potrebno je i preventivno djelovati naročito na mlade vozače, takođe uz veći broj parking mjesta i promociju nekih drugih vidova prevoza, u Bijeljini je moguće rasteretiti saobraćaj... ukoliko se uzme u obzir da  je  Semberija imala tradiciju  korišćenja bicikla kao prevozno sredstvo, onda je sasvim sigurno moguće prenjeti recept iz većih gradova poput Novog Sada i drugih, u kojima akcenat nije stavljen samo na motorno vozilo nego i na ostala prevozna  sredstva, koja pritom su ekološki prihvatljiva, nemaju troškove za gorivo a u zdravstvenom pogledu su i te kako poželjna za cijelokupnu populaciju stanovništva.

Društvene mreže