log in

Završena jesenja sjetva u PD "Semberiji"

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vrijedne semberske ratare poslužila je pozna jesen koja je suncem okupala novembarske dane. Uspjeli su uraditi zahtjevne poslove prije padavina koje su dobro došle sjemenom obogaćenim oranicama, pa očekuju dobru proizvodnu sezonu. Jesenja sjetva završena je i na Poljoprivrednom dobru Semberija. Najviše obradive zemlje pripalo je pšenici. Zasijano je 680 hektara merkantilne i 80 hektara sjemenske pšenice. Na 235 hektara zasijan je ječam na imanju ovog poljoprivrednog dobra, dok je uljanoj repici u jesenjoj sjetvi pripalo 325 hektara.

Nadprosječno visoke dnevne temperature koje su u stopu propratile novembarske dane isušile su i posljednje zalihe vlage u zemljištu, te osporile nicanje jesenjih usjeva, kojima su padavine dobro došle da bi nastupio uspiješan proces takozvanog zimskog mirovanja.

Uz mogućnost da na sopstvenim parcelama proizvode sjemensku pšenicu na Poljoprivrednom Dobru Semberijia nisu mnogo ulagali u sjetveni repromaterijal.

U svakom smislu pozitivna jesen produžila je sjetvu koja je ove godine obavljena u nešto većem obimu u odnosu na predhodnu pa su i u atarima PD Semberije povećane površine pod uljanom repicom.

Siguran otkup uljane repice ustabilio je već odavno proizvodnju ove kulture čiji je prinos ove godine bio dvije ipo tone, s obzirom na činjenicu da je najvažniji posao ispratila vremenski povoljna jesen, te da je i u nastavku planirana primjena potpune agrotehnike očekivati je u narednoj sezoni zavidan prinos uljane repice koja dostiže cijenu od 65 feninga po kilogramu.

Rod iz jesenjeg roka namijenjen je tržištu, osim ječma koji je predodređen za ishranu muznih grla, kao i svinja na farmama PD Semberije. Ovaj ozimi usjev svojim trenutnim izgledom na njivama obećava dobar prinos.

Biće posla i narednih dana na njivama PD Semberije, osnovnu obradu zemljišta treba  još obaviti na površini od oko 550 hektara.

 

1.100 hektara zemljišta na ovom poljoprivrednom dobru namijenjeno je proljećnoj sjetvi kojom dominira merkantilni kukuruz i merkantilna soja, a u planu je i povećanje sjemenske proizvodnje kukuruza i suncokreta, dok će dijelom plodnih parcela onda kada im vrijeme bude zagospodariti i povrtarske kulture.

Medije

Društvene mreže