log in

Turci bogato plaćaju bosansko meso

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U klanici bijeljinskog preduzeća “Mesoprodukt” u stečaju okoštava se i pakuje juneće meso koje Mesna industrija “Posušje” izvozi u Tursku. Za devet mjeseci aktivnog rada iz Mesoprodukta je isporučeno tržištu Turske oko 3.800 tona iskoštenog junećeg mesa.Ugovoreni ovogodišnji posao uspiješno je završen dva mjeseca prije predviđenog roka. Radilo se punom parom kažu u ovom preduzeću i podsjećaju da je za deset sati aktivnog rada kroz pogone klanice prolazilo po 100 bikova.

Omogućen i organizovan plasman junećeg mesa u Tursku obradovao je i uzgajivače teladi ali i klaničare na domaćem terenu. Nakon dobijene dozvole odmah su se vješto latili posla koji dobro poznaju, a sudeći po na vrijeme ispoštovanim rokovima i obavezama koje su na početku posla preuzeli izvijestan je i nastavak saradnje.

Vrata tržišta Turske i u narednoj godini širom su otvorena za još oko 16.000 tona junećeg mesa iz Bosne i Hercegovine.

Pregovori su u toku kaže Krstić i posao bi intenzivnije trebao krenuti od 1-og januara. Riječ je o ugovoru na godinu dana.

Na iskoštavanju junećeg mesa u procesu prerade u Mesoproduktu radilo je oko 60 ljudi, a cjelokupan posao nadgledali su i veterinari iz Turske.

Zbog nemogućnosti korištenja drugih transportnih puteva, avionski prevoz, iako je puno skuplji od drumskog i morskog, pokazao se kao najefikasniji u ovom poslu.

A da li bi ovaj unosan posao ako bi se nastavio u kontinuitetu mogao ubuduće i oživjeti bijeljinski Mesoprodukt upotpunosti?

Turska sa Bosnom i Hercegovinom ima ugovoren posao, što ne važi za susjedne zemlje regiona  Hrvatsku, Srbiju i Rumuniju. 

Medije

Društvene mreže