log in

Proizvodnja mlijeka u RS rekordna, farmera nikad manje /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema podacima resornog ministarstva broj proizvođača mlijeka u Srpskoj se u posljednjih pet godina smanjuje, s druge strane raste količina proizvedenog mlijeka.

Prvi čovjek mljekara Srpske podjeća da je danas u Srpskoj 5.500 proizvođača mlijeka. Njihov broj se kako kaže smanjuje drastično što je ističe slučaj i u zemljama regiona. Dolazi kaže Vladimir Usorac do ukrupnjavanja mljekarskog sektora, što kako kaže i nije za pohvalu jer se gase male farme. Usorac naglašava da stočarska proizvodnja zadržava stanovništvo u seoskim sredinama, pa je stava da sitne proizvođače treba osnažiti.

Spremni smo stati iza malih farmera koji nastoje osavremeniti farme i povećati proizvodnju kvalitetnog mlijeka kaže Usorac, podsjećajući da su podsticaji od 0,30 maraka po litru koje daje resorno ministarstvo od velikog značaja za održivost mljekarskog sektora u Srpskoj.

Na gazdinstvu Petra Dragojlovića u Amajlijama na muži je trenutno oko 25 grla, bori se kaže za kvalitet, pa samim tim i veću proizvodnju mlijeka koja je na dnevnom nivou dostigla količinu od 350 litara, a ranije je kaže dnevna proizvodnja mlijeka bila 150 litara što je znatno manje.

U prvom polugodištu 2017. godine u Srpskoj je proizvedeno oko 55 miliona litara mlijeka, dok je u prvih šest mjeseci ove godine proizvedeno oko četiri miliona litara više.

Društvene mreže