log in

Ugljevik: Proslavljena slava ruske Crkve Svetog Aleksandra Nevskog /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Crkva Svetog Aleksandra Nevskog u Ugljeviku, koju su podigli ruski vojnici tokom mirovne misije u BiH, proslavila je danas krsnu slavu, a svečanosti su prisustvovali predstavnici opštine i Rudnika i termoelektrane "Ugljevik".

Jerej Srđan Vasiljević podsjetio je da je na mjestu na kojem se nalazi hram 1996. godine bila baza ruskih vojnika u mirovnoj misiji poslije rata u BiH koji su za svoje potrebe izgradili ovu crkvu.

"Oko 1.500 ruskih vojnika nalazilo se tada u bazi i za svoje potrebe sagradili su ovaj hram. Nakon njihovog odlaska iz Ugljevika na Kosovo i Metohiju, hram je ukazom Ruske pravoslavne crkve pripao Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, odnosno Parohiji gornjozabrđskoj", rekao je jerej Vasiljević.

On je naglasio da je uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa Fotija započela gradnja srpsko-ruskog kulturnog centra.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić istakao je da je ruska crkva u Ugljeviku jedinstvena na prostorima Republike Srpske i BiH, te da je namjera lokalne uprave usmjerena ka organizovanju duhovnog srpsko-ruskog kulturnog centra.

"Naša namjera je da pomognemo nastojanje da se ovdje organizuje srpsko-ruski kulturni centar. Naša opština će svakako pomoći u organizovanju jednog ovakvog duhovnog mjesta", rekao je Perić.

On je podsjetio da je u proteklom periodu iz budžetskih sredstava opštine izgrađen pristupni most ruskoj crkvi preko rijeke Janje.

"Zaista smo srećni što ćemo u budućnosti imati priliku da tragom ovih istorijskih događaja i organizacijom ovog kulturnog centra produbimo prijateljske i bratske odnose sa našim ruskim narodom", naveo je Perić.

Slavi Crkve Aleksandra Nevskog prisustvovao je i odbornik Skupštine opštine Ugljevik Jugoslav Cvetković, koji je rekao da je ova crkva dokaz bratske ljubavi dva naroda i da je kao jedinstvenu treba očuvati na ovim prostorima.

"Odlukom Moskovske patrijaršije ova crkva pripala je Srpskoj pravoslavnoj crkvi. To je samo još jedan dokaz bratske, hrišćanske i slovenske ljubavi između ova dva naroda, koja traje vijekovima i koja će trajati", poručio je Cvetković.

Generalni direktor Rudnika i Termoelektrane "Ugljevik" Đorđe Popović istakao je da je ovo preduzeće iz sredstava dobiti pomoglo izgradnju objekta srpsko-ruskog kulturnog centra.

"Ovo je jedinstvena crkva koja egzistira već dvije decenije na ovim prostorima. Mi sa svoje strane činimo sve što možemo da pomognemo njenu rekonstrukciju, da ostane trajni podsjetnik na vrijeme koje je iza nas. Ova crkva je vezivno tkivo između srpskog i ruskog naroda i svakako nam predstavlja dodatno ohrabrenje da nismo sami, da imamo prijatelje", rekao je Popović.

Gradnja jednobrodnog hrama počela je 1996. godine po projektu Miće Obradovića iz Ugljevika, a prema uzoru na ruske hramove.

Hram je sagrađen od drveta, pokriven aluminijumskim limom i ima zvonik sa sedam zvona, a ikonostas i ikone u hramu izradili su ruski vojnici čija imena nisu poznata.

Aleksandar Nevski je poštovan kao svetitelj među svim pravoslavnim slovenskim narodima, a crkve posvećene njemu nalaze se u Rusiji, Ukrajini, Bugarskoj i Srbiji.

Društvene mreže