log in

Pašalić: Dobar prinos i kvalitet kukuruza u Srpskoj /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Godina je poslužila ratare. U proizvodnju kukuruza su uložili puno na startu sezone ali se isplatilo.

Kukuruz je u gotovo svim atarima nadprosječno rodio, pa su se na današnjoj manifestaciji Dani polja kukuruza glavni akteri ove priče imali čim pohvaliti. Ipak požnjeveno zrno kukuruza će kažu uskladištiti kako bi sačekali bolju cijenu koja trenutno nije na zavidnom nivou.

Proizvodnja kukuruza u Srpskoj je ove godine veoma dobra, sa prinosom od šest do 14 tona po hektaru, stiže i ocjena iz resornog ministarstva.

Prinos kukuruza u Semberiji je veći u odnosu na višegodišnji prosjek i dostiže u prosjeku devet tona, a na nekim parcelama prinos je i do 14 tona po hektaru.

Na oglednoj parceli gdje je danas obavljena žetva, a zatim i vaganje kukuruza stigla je i informacija da će uskoro uslijediti i isplata podsticaja poljoprivrednicima u Srpskoj koji su ušli u nabavku mehanizacije u skladu sa ovogodišnjim javnim pozivom.

Na manifestaciji "Dani polja kukuruza" okupili su se predstavnici struke i nauke iz regije, proizvođači i prerađivači. Sa domaćom hranom i rukotvorinama predstavilo se udruženje "Beli anđeo" iz Dvorova, a organozovane su i nagradne igre za posjetioce.

Opširnije u emisiji Život sela u nedjelju od 14 časova

Društvene mreže