log in

Do 2. decembra predati zahtjev za podsticaje

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jesenje radove završili su semberski ratari, sabiraju površine zasijane pšenicom i predaju zahtjeve kako bi ostvarili podsticaj resornog ministarstva. Boško Radić je na svom gazdinstvu zasijao oko 450 dunuma zemlje. Usjev kojem je predhodila redukovana obrada već je nikao i u dobroj je kondiciji, a klijanje i nicanje kultura zasijanih u kasnijem roku sjetve pospješiće padavine. Prošlogodišnji podsticaji od 250 maraka po hektaru zasijane pšenice, dobro su mu došli kaže ovaj poljoprivrednik.

Na području Semberije zasijano je oko 12. 680 hektara oraničnih površina  pšenicom, što je za oko 700 hektara više u odnosu na predhodnu godinu. U Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi do sada je predato oko 450 zahtjeva za podsticaj od 250 maraka po hektaru zasijane pšenice, a krajnji rok za predaju zahtjeva je 2. decembar podsjećaju iz Resora.

U momentu besparice, a onda kada je trebalo na oranicama primjeniti neke od agrotehničkih mjera, kao što je prihrana mineralnim đubrivima izostala je ova važna obaveza koju su poljoprivrednici trebali ispoštovati. Sada veliku nadu polažu u isplatu podsticaja, što bi im kažu osiguralo nabavku đubriva za predstojeću prihranu usjeva.

Iz Službi resornog ministarstva poručuju isplata podsticaja za ovogodišnji predati rod hljebnog žita će biti uskoro, te da je u toku obračun tih sredstava.

U gotovo nemogućim uslovima ratarenja koje naprave sušne godine ne smiju se poljoprivrednici usuditi da zanove proizvodnju bez sistema za navodnjavanje. Spremnost resornog ministarstva i lokalne zajednice da izađu u susret ratarima, osporena je čini se ondje gdje se najmanje očekivalo

 

Svaki podsticaj da bi bio ostvaren mora propratiti pored registracije gazdinstava i određena dokumentacija. A da bi ostvarili ovaj od 250 maraka po hektaru zasijene pšenice, poljoprivrednici već početkom naredne godine trebaju uskladiti  ove jeseni upisane sjetvene površine sa podacima u APIF-u kako ne bi došlo do problema, pa i kašnjenja kod isplate ovog podsticaja.

Medije

Društvene mreže