log in

Nakon školovanja zanatlijama obezbjeđen posao /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da zanatlije posljednjih godina najbolje prolaze na tržištu rada, dokaz je tome i veliko interesovanje poslodavaca u Srpskoj koji već na početku školske godine iskazuju veliko interesovanje za učenike koji bi kod njih obavljali praksu.

I u bijeljinskoj Tehničkoj školi Mihajlo Pupin potvrđuju da poslodavci na ovoj regiji veoma često traže među učenicima one koji žele da se usavršavaju. Ima i onih koji su zanat uvještili, pa su dobro plaćen posao našli i u inostranstvu.

U toku je proces preraspodjele napominje Makrin, ističući da učenici Tehničke škole imaju mogućnost da zanat usavršavaju u pogonima velikih privrednih subjekata koji posluju na području Bijeljine i Ugljevika.

Da će do posla lakše nadaju se i učenici treće godine Dragomir Lazić i Andrija Zarić.

Obuke učenika u okviru praktične nastave vrše se i na CNC mašinama koje su u radionice ove škole stigle prošle godine kroz realizaciju projekta Prilika plus.

Podjsetimo u pojedinim srednjim školama u Srpskoj već je uveden program dualnog obrazovanja, koji omogućava školama da dio gradiva prilagode potrebama lokalne privrede. U programu dualnog obrazovanja, modelarni pristup u izradi nastavnih planova je neizostavan i izuzetno bitan.

Nastojimo da obrazujemo učenike kako bi iz radionica i školskih klupa izašli spremni za tržište rada napominje Makrin.

Modelarni pristup daje mogućnost da škole samostalno prilagode 30 % gradiva u zavisnosti od lokalne privrede.

Ono što je sigurno, deficitaran kadar na tržištu rada su upravo zanatlije, a s obzirom na potražnju od strane poslodavaca oni koji su kroz srednjoškolsko obrazovanje krenuli ovim putem, lakše će do zaposlenja.

Društvene mreže