log in

Kontrole na potencijalno sumnjive bolesti životinja

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

U Semberiji postoji veoma dobar veterinarski servis i gotovo svako selo pokriveno je veterinarskom ambulantom pa tako i realno postoje svi uslovi da se ovom poslu ali i obavezi koja je na građanima pristupi odgovorno.

Trihinela jeste u stagnaciji, ali nikako nije iskorijenjena i nije izvjesno u kom obimu i u kom trenutku će se pojavljivati. Prilikom kontrole i pregleda svinjskog mesa na prisustvo trihinele u posljednje vrijeme se primjenjuje metoda digestije koja se pokazala najadekvatnijom.

U laboratoriji Veterinarskog Instituta “Doktor Vaso Butozan” u Bijeljini, konstantno se kontroliše zdravlje životinja prije nego što ona dobije svoj zdravstveni karton. Redovne su analize krvi životinja koja se ispituje na potencijalno sumnjive bolesti, a koje se mogu prenijeti i na ljude. Na terenu je u punom jeku monitoring na brucelozu koji provodi ovaj Institut.

Sve ove kontrole predhode i onim glavnim koje uporno dokazuju ispravnost hrane koja se nalazi u prometu i koja je na dohvat ruke potrošačima. Prema riječima Brkića svakodnevno se u laboratoriji ovog Instituta ispituje mikrobiološka ispravnost hrane u skladu sa pravilnikom o mikrobiološkim kriterijumima, pa je podsjeća u skladu stim hrana koju jedemo uglavnom mikrobiološki ispravna.

Uporedo sa ovim poslom intenzivno je nastavljeno i uzorkovanje mlijeka sa semberskih farmi te onog u marketima na prisustvo aflatoksina.

 

Potrošači su uvijek u pravu kaže Brkić jer se u praksi pokazalo i nakon laboratorijskog pregleda dokazalo da se radi o mikrobiološki neispravnoj hrani koja se ne preporučuje za ljudsku ishranu. Najčešća neispravnost utvrđena je kod namirnica animalnog porijekla mlijeku I mliječnim proizvodima, mesu I mesnim prerađevinama koji su idealni za razvoj patogenih mikroorganizama ukoliko se ne čuvaju u skladu sa propisima. 

Medije

Društvene mreže