Logo
Odštampajte ovu stranicu

Unaprijeđena prava osiguranika u oblasti reproduktivnog zdravlja

Unaprijeđena prava osiguranika u oblasti reproduktivnog zdravlja
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Fond zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske na inicijativu predsjednika Republike Milorada Dodika od polovine godine finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje, čime su značajno unaprijeđena prava osiguranika u oblasti reproduktivnog zdravlja, rekla je danas šef Kancelarije FZO Bijeljina Nada Milošević.

"Ova kancelarija pokriva Bijeljinu, Ugljevik, Lopare, Donji Žabar i Pelagićevo, a do 31. avgusta primili smo 28 zahtjeva, od čega 15 za prvu, 10 za drugu i tri za treću proceduru", rekla je Srni Miloševićeva. 

Ona je navela da pravo na vantjelesnu oplodnju mogu da ostvare svi parovi ukoliko je dokazan sterilitet para ili jednog od njih, i ako su u braku ili vanbračnoj zajednici najmanje dvije godine. 

"U 2017. godini odobren je 41 zahtjev za vantjelesnu oplodnju, od čega 18 za prvu, a 23 za drugu proceduru", dodala je Miloševićeva. 

Ona je podsjetila da FZO Republike Srpske u cijelosti finansira tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina, a ženama od 41. do navršene 42. godine Fond finansira 50 odsto troškova. 

Prema njenim riječima, ženama koje imaju više od 42 godine i ako rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje Fond u cijelosti refundira troškove. 

Ugovor za pružanje ove usluge zaključen je sa privatnom zdravstvenom ustanovom "Mediko S" iz Banjaluke, a jedna procedura podrazumijeva terapiju, dijagnostiku i sam postupak vantjelesne oplodnje i košta oko 5.000 KM. 

Iz FZO Republike Srpske podsjećaju da je još od 2007. godine finansiran jedan postupak vantjelesne oplodnje, a od 2011. godine dva postupka. 

Do sada je postupkom vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj rođeno 1.040 beba. 

Fond je od 2007. godine do kraja 2017. godine odobrio ukupno 3.955 zahtjeva za finansiranje vantjelesne oplodnje. U prvih šest mjeseci ove godine odobreno je 238 zahtjeva. 

Tokom proteklih 11 godina FZO Republike Srpske i Vlada Republike Srpske za vantjelesnu oplodnju izdvojili su više od 15 miliona KM.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.