log in

Za infrastrukturu i elektrifikaciju skoro 2,4 miliona KM /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Komisija za izbjeglice i raseljena lica BiH danas je donijela odluku da u ovoj godini implementira 2.398.000 KM, od čega 1.798.000 KM u infrastrukturne projekte, a 600.000 KM za elektrifikaciju povratničkih naselja, izjavio je predsjednik Komisije Mato Jozić.

"Javni poziv koji smo danas utvrdili biće objavljen do kraja mjeseca i očekujemo da svi gradovi i opštine kandiduju svoje projekte do polovine novembra, tako da ćemo do kraja godine, po ovom javnom pozivu, donijeti odluku i o korišćenju ovih sredstava", rekao je Jozić novinarima u Sarajevu.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, direktor Fonda za povratak BiH Nebojša Švraka i Jozić danas su, na osnovu javnog poziva koji je bio raspisan ranije, potpisali sporazume sa 40 gradonačelnika i načelnika u BiH o sprovođenju infrastrukturnih i projekata elektrifikacije u povratničkim naseljima ukupne vrijednosti 2.225.000 KM.

Jozić je pojasnio da je za projekte obnove, izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na kojima žive povratnici, odobren 51 projekat, za 30 opština i gradova, u vrijednosti od 1.525.000 KM. 

Zahvaljujući tim sredstvima, prema Jozićevim riječima, biće realizovano 26 projekata putne infrastrukture, u okviru kojih će biti izgrađeno ili sanirano oko 36 kilometara puteva, 16 vjerskih objekata, školskih dvorišta i dvorana, te oko tri kilometra vodovoda.

On je rekao da je za projekte elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih lica i povratnika odobreno 35 projekata za 17 opština i gradova u BiH, a planirano je priključenje 105 stambenih jedinica, u vrijednosti od 700.000 KM.

Borovčeva je rekla da je politika ove komisije da pomogne onim licima koja su odlučila da se trajno vrate u svoje prijeratne domove, odnosno da se poboljšaju uslovi i kvalitet života u mjesta gdje se vraćaju.

"Realizujući budžetska sredstva, Komisija je ostvarila punu saradnju sa opštinama i gradovima, koji su bili glavni nosioci aktivnosti, kada je riječ o predlaganju projekata koji su realizovani", istakla je Borovčeva.

Prema njenim riječima, do sada je kroz tri javna poziva, koliko je Komisija imala priliku da realizuje projekte, obnovljeno 400 objekta sa električnom infrastrukturom, izgrađeno oko 50 kilometara puteva i vodovoda, a obnovljene su i ambulante, vrtići, igrališta.

Borovčeva je navela da je od 2004. godine do danas Komisija realizovala projekte u vrijednosti od 180 miliona KM, samo budžetskih sredstava, bez donacija i kredita koji su utrošenu u obnovu povratničkih naselja.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji je jedan od potpisnika sporazuma, rekao je da je ulaganje u infrastrukturu, bez obzira da li je riječ o povratničkim ili izbjegličkim naseljima, neophodno, samim tim jer su se ljudi sada stabilizovali, odnosno definitivno su odlučili gdje će da žive.

Prema njegovim riječima, Bijeljina ima skoro 20.000 povratnika i više od 40.000 raseljenih, te je svima neophodna infrastruktura.

Društvene mreže