log in

Nadprosječan rod kukuruza i kvalitet zrna na zavidnom nivou /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Godina je poslužila ratare. U proizvodnju kukuruza su uložili puno na startu sezone ali se isplatilo. Kukuruz je u gotovo svim atarima nadprosječno rodio, pa su se na manifestaciji Dani polja kukuruza glavni akteri ove priče imali čim pohvaliti.

I Đorđe Vakčić je kukuruz sijao u optimalnom roku na pet hektara zemlje. Primjenio je agrotehničke mjere, a zahvaljujući optimalnoj godini ovih dana bere rekordan rod ove ratarice.

Ipak požnjeveno zrno kukuruza će kažu semberski proizvođači uskladištiti kako bi sačekali bolju cijenu koja trenutno nije na zavidnom nivou. U okruženju je tvrde kukuruz dosta skuplji u odnosu na aktuelnu cijenu na domaćem terenu.

Tržišni trendovi su takvi, da kada imate više robe na tržištu, cijena pada i to je nešto na šta ne možemo uticati, kažu u ministarstvu poljoprivrede.

Proizvodnja kukuruza u Srpskoj je ove godine veoma dobra, sa prinosom od šest do 14 tona po hektaru.

Prinos kukuruza u Semberiji je veći u odnosu na višegodišnji prosjek i dostiže u prosjeku devet tona, a na nekim parcelama prinos je i do 14 tona po hektaru.

U oglednoj parceli koja se prostire na dva ipo hektara zemlje, postavljena su 64 hibrida kukuruza iz 13 selekcijskih kuća.

Svake godine savjetodavna služba resornog ministarstva povećava broj oglednih parcela pod kukurzom u Srpskoj napominju iz ministarstva, ističući da je osnovni cilj, nove tehnologije u uzgoju kukurza predstaviti domaćim proizvođačima.

Republika Srpska je uspostavila registar sorti ističe Pašalić napominjući da se najnovije sorte kukuruza i pšenice mogu sijati na našim oranicama.

Na oglednoj parceli u Bijeljini gdje je obavljena berba, a zatim i vaganje kukuruza stigla je i informacija iz Agencije za agrarna plaćanja RS, da će uskoro uslijediti i isplata podsticaja poljoprivrednicima u Srpskoj koji su ušli u nabavku mehanizacije u skladu sa ovogodišnjim javnim pozivom.

Cilj nam je da kroz podsticaje zaštitimo domaću proizvodnju kako bi ovdašnji proizvođači dostigli konkurentnost na tržištu ističe Minić i podsjeća da je agrarni budžet u ovoj godini povećan za 18 odsto i da je do sada poljoprivrednicima za podsticaje isplaćen 31 milion maraka.

Sa domaćom hranom i rukotvorinama na ovoj manifestaciji predstavilo se udruženje "Beli anđeo" iz Dvorova kako bi podsjetilo na tradiciju koja se baštini u Semberiji za vrijeme žetve i berbe ratarskih kultura.

Na manifestaciji "Dani polja kukuruza" okupili su se predstavnici struke i nauke iz regije, proizvođači i prerađivači., a organozovane su i nagradne igre za posjetioce.

Društvene mreže