log in

Organizacije SUBNOR-a nizom svečanosti obilježile Dan Grada Bijeljina /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom Dan Grada u čast oslobođenja Bijeljine od fašističkih okupatora tokom Drugog svjetskog rata, danas je u Gradskoj upravi upriličen prijem za predstavnike SUBNOR-a.

Tim povodom  gradonačelnik Mićo Mićić je istakao  da je  posebnim statutom Skupštine Grada Bijeljina  današnji datum proglasio kao dan oslobođenja Bijeljine, iako je konačno oslobođenje dogodilo se tek naredne godine u proljeće.

Danas se obilježava 75 godina od prvog oslobođenja grada Bijeljina I na taj način čuva se od zaborava sjećanje na 1943.godinu kada su partizanske jedinice oslobodile ovaj grad od fašističkih okupatora, poručio je Mihajlo Vidić, predsjednik GO SUBNOR-a Bijeljina.

Od tog značajnog istorijskog datuma prošlo je sedam I po decenija, a u  GO SUBNOR-a još uvjek ima direktnih učesnika koji mogu da vjerodostojno prenesu mlađim nareštajima  priču o oslobodilačkom poduhvatu tokom drugog svjetskog rata.

Ono po čemu se razlikuje ovogodišnje obilježavanje Dana  Grada u odnosu na prethodne godine, jeste  vraćanje biste slavne Radojke Lakić I njeno svečano postavljanje  na mjesto  na kojem je sve do rata 1992.godine stajala kao svjedok istinite I požrtvovane borbe partizanskih jedinica.

Prema riječima, Laze  Đokića , člana Prijedstvaništva  Saveza  antifašističkih boraca  iz Hrvatske da je Bijeljina jedan od rijetkih gradova koji je zadržao  tradiciju obilježavanja  značajnih datuma iz perioda  drugog svjetskog rata.

Dragica Kovačević predsjednica saveza boraca iz Opštine Inđija kaže da ona dolazi iz slobodarskog Srema u junačku I slobodarsku Semberiju, a njihovo bratstvo je iskovano još za vrijeme borbi protiv fašističkih okupatora tokom četrdesetih godina prošloga vijeka.

Srđan Nikolić  član OO  SUBNOR-a iz Rume takođe je danas bio jedan od mnogobrojnih koji su odali počast stradalim herojima tokom oslobođenja Bijeljine u Drugom svjetskom ratu.

Muhamed  Čušević   predsjednik  GO  SUBNOR-a iz  Tuzle poručio  je da će kao I do sad  dolaziti u Bijeljinu na obilježavanje Dan Grada, jer je kako tvrdi GO SUBNOR-a iz Tuzle ia odličnu saradnju sa GO SUBNOR-a u Bijeljini.

Polaganjem vijenaca na centralni spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu ispred OŠ Sveti Sava, nekadašnje bijeljinske Gimnazije, odata je počast svim palim herojima poput Radojke Lakić, Rodoljuba Čolakovića I mnogih drugih, a nakon toga održana je I svečana akademija povodom Dan Grada u Narodnoj biblioteci Filip Višnjić.

Društvene mreže