log in

Predavanje o smanjenju rizika od katastrofa /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Upotreba dronova u civilnoj zaštiti pruža ogromne mogućnosti unapređenja zaštite i spasavanja u katastofama, a cijena "fantoma" za ovu namjenu je do 6.000 KM, izjavio je danas na skupu u Bijeljini profesor sa Univerziteta "Apeiron" Siniša Tomić.

Predavanje o upotrebnim mogućnostima tehnologije koja se brzo razvija Tomić je održao na sastanku Područnog odjeljenja Civilne zaštite Bijeljina na kojem je razmotrena realizacija operativnih planova u 10 lokalnih zajednica u regiji.

On je rekao da se dronovi u civilnoj zaštiti koriste u svijetu, da ih već imaju i neke lokalne zajednice u BiH, a da se zakonska regulativa za njihovu upotrebu još priprema.

Kao neke od mogućnosti Tomić je naveo izviđanje terena, dostavu namirnica i medicinskog materijala na nepristupačnim lokacijama, kao što je slučaj u Ruandi i Hrvatskoj, gdje se patrolni dronovi koriste za izviđanja požara.

Šef Civilne zaštite u Bijeljini Drago Ristić rekao je novinarima da su, osim edukativnog dijela, na sastanku izvijestili da je u ovoj lokalnoj zajednici realizovano više od 90 odsto operativnih planova zaštite i spasavanja od elementarnih nepogoda, prije svega poplava i požara.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini nije bilo većih problema sa poplavama, ali je u porastu broj požara na otvorenom sa prosječno šest intervencija vatrogasaca dnevno tokom septembra i oktobra.

Ristić je rekao da se u opremanje Civilne zaštite u Bijeljini godišnje ulaže 30.000 KM i da, u slučaju odbarne od poplava, na raspolaganju imaju 30 čamaca i 25 vanbrodskih motora.

U slučaju elementarnih nepogoda računa se na organizovane snage sa 300 pripadnika.

Društvene mreže