log in

Proizvedeno 400 tona crvene paprike, u toku registracija komercijalnih gazdinstava /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Projekat „Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji“ kroz koji su se 43 poljoprivrednika u Semberiji prihvatila organizovanog uzgoja i proizvodnje crvene paprike „roge“ za potrebe PI Sava Semberija privodi se kraju.

Uprkos lošoj godini za proizvodnju, na preradu Savi isporučeno je oko 400 tona crvene paprike, dok je dio roda zbog primamljivih cijena završio i na otvorenom tržištu Kvantaške pijace.

Nakon završene sezone, ovih dana prisutupilo se fazi registracije komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava, kako bi time poljoprivrednici ostvarili i status zaposlenog lica, ali i da bi pokrenuli novi ciklus proizvodnje.

U projekat, čiji cilj je smanjenje nezaposlenosti i jačanje domaće proizvodnje kroz lokalno partnerstvo uključila se i Radojka Novaković iz Trnjaka.Crvenu kalvil papriku uzgajali su na površini od tri ipo dunuma zemlje. Ocjenjuje da posao uz podršku nije bio težak, ali priznaje da su proizvodnju pokorile bolesti i štetočine koje su se pojavile na paprici u ciklusu koji su propratile česte kiše. Ipak sa njiva su iznijeli pet tona roda, nešto su predali Savi, a dio je završio i na Kvantaškoj pijaci.

I Radojka je u skladu sa projektom pristupila preregistraciji gazdinstva u komercijalno.

Crvena paprika je u Semberiji deficitarna roba, a oni koji su je uspjeli kroz ovaj projekat proizvesti i isporučiti preradi danas kažu da su o ovoj kulturi tokom sezone mnogo naučili, a organizovana proizvodnja dala je dodatnu sigurnost u zahtjevnom poslu .

U posljednjih desetak dana preregistraciju je obavilo tridesetak poljoprivrednih proizvođača koji su bili uključeni u ovaj projekat. Bulić očekuje da će ovoj obavezi pristupiti i ostali učesnici projekta.

Realizacija projekta je trajala više od godinu dana, proizvođači su prošli neophodnu obuku, nakon čega  im je dodijeljen rasad i sav neophodan sjetveni repromaterijal. Proizvodnju su izveli do kraja i ispoštovali sve što je projekat zahtijevao.

Ovom projektu pristupili su ozbiljno svi u lancu koji su bili uključeni u njegovu realizaciju, krenuvši od poljoprivrednika, do donatora i partnera.

"Uz jaku podršku u jednoj tržišnoj utakmici moguće je ostvariti uspjeh i dostići konkurentnost", zaključuje Bulić.

Društvene mreže