log in

Plastenička proizvodnja povrća za tržište zaživjela i na malim seoskim gazdinstvima /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U plasteničkoj proizvodnji povrća mnogi su vidjeli svoju šansu. I Milorad Marković iz Brijesnice kod Bijeljine, penzionerske dane provodi na imanju, osavremenjavajući i šireći posao.

U samom startu povrće je uzgajao isključivo za svoje potrebe, uvidjevši da mu ide od ruke, odlučio je da proširi proizvodnju i da domaće povrće plasira i na otvorenom tržištu.

Tako se u dva plastenika godišnje tokom sezone smjenjuju paradajz, paprika, krastavac, a trenutno se u plasteničkom zatvorenom prostoru odvija proizvodnja luka i salate. Hemijske tretmane je gotovo isključio iz upotrebe. Nakon što je obrao paradajz, u septembru je Milorad pripremio plastenike za uzgoj luka, koji uveliko plasira tržištu.

Na više od 300 kvadratnih metara plasteničkog prostora Milorad nastoji proizvesti kvalitetno povrće koje kako kaže uvijek nađe svog kupca. Plasteničke konstrukcije je napominje sam pravio, proizvodnju je pokrio sistemima za navodnjavanje kap po kap, a bazen je postavio nadomak proizvodne parcele.

Zna Milorad da savremena poljoprivredna proizvodnja zahtijeva pored ulaganja dosta i znanja, pa kako kaže tamo gdje ima nedoumicu, prošeta do poljoprivrednih apoteka i konsultuje se sa stručnjacima.

Kako bi olakšao posao u plastenicima, nabavio je i frezu .

I rasadu Markovići proizvode u vlastitoj režiji, a Milorad se potrudio da sagradi improvizovani rasadnik, što se pokazalo veoma korisnim.

Slobodnog vremena imaju Markovići na pretek, pa su se pored povrtarstva prihvatili i voćarstva pa i svinjogojstva. Tako je danas u zasadu nekoliko voćnih vrsta, koje su dijelom završile i u rakiji. Ove je godine proizveo kaže najviše šljivovice.

Voćarska proizvodnja na ovom imanju ne zahtijeva velika ulaganja, s obzirom na broj stabala u zasadu, pa nije Miloradu teško da u sezoni okopa, prihrani i zaštiti voće. Posao kaže nije namjeravao širiti.

Prije nego što nastupi zimska idila na selu,a nakon što povadi luk iz plastenika, Milorad će kaže isfrezati plastenički prostor i zaorati stajnjak, kako bi spreman dočekao narednu sezonu.

Društvene mreže