log in

Ugljevik: Uskoro postavljanje statue srpskom heroju Milanu Joviću

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Spomen-statua ratnog heroja, pukovnika Vojske Republike Srpske Milana Jovića biće otkrivena i osveštana 22. decembra u Ugljeviku, izjavio je načelnik ove opštine Vasilije Perić.

On je naveo da je izradu statue, koja će biti postavljena na gradskom trgu, finansirala opština Ugljevik.

"Pukovnik Milan Jović bio je komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske, koja je brojala 3.500 srpskih boraca iz Ugljevika i dala ogroman doprinos za Srpsku", rekao je Perić novinariima.

On je istakao da je dužnost svih građana Srpske da nikada ne zaborave one koji su dali živote za slobodu srpskog naroda.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković napomenuo je da je statua djelo akademskog vajara iz Beograda Miloša Komada.

"Cilj nam je da na otkrivanju statue ratnog heroja Jovića okupimo saborce, prijatelje i zvaničnike Srbije i Republike Srpske, kao i Vojske Srbije", naveo je Marinković.

Pukovnik Vojske Republike Srpske Milan Jović poginuo je 9. februara 1993. godine u selu Bilalići, nadomak tadašnjeg muslimanskog uporišta Teočak. Na Vidovdan 1993. godine posthumno je odlikovan Ordenom Nemanjića. 

U čast ratnog heroja, u njegovom rodnom mjestu Donjoj Trnovi tradicionalno se održava manifestacija "Jovićevi dani", na kojoj se osnovci i srednjoškolci sa područja opštine Ugljevik takmiče u literarnom stvaralaštvu.

Društvene mreže