log in

Koncentracija lebdećih čestica i čađi iznad dozvoljene granice

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Koncentracija lebdećih čestica i čađi u centru Bijeljine i na lokaciji kod Gradske toplane prelazi tolerantne vrijednosti propisane Uredbom o vrijednostima kvaliteta vazduha, navodi se u servisnoj informaciji o kvalitetu vazduha koja se dnevno objavljuje na zvaničnoj internet stranici Gradske uprave.

Prema jučerašnjim podacima, u centru grada prekoračena je dnevna granična i tolerantna vrijednost koncentracije lebdećih čestica, koja je na mjernom mjestu kod Gradske toplane više nego dvostruko iznad dozvoljene, a na ovoj lokaciji prekoračena je i dnevna maksimalno dozvoljena vrijednost koncentracije čađi.

Prethodnog dana povećano zagađenje izmjereno je kod Toplane zbog koncentracije lebdećih čestica iznad propisane vrijednosti.

Najveće zagađenje od početka mjeseca izmjereno je u Bijeljini 2. decembra na lokaciji kod Gradske toplane, gdje je koncentracija lebdećih čestica uvećana četvorostruko, dok je koncentracija čađi dvostruko veća od dozvoljene.

U posljednjem izvještaju o zaštiti životne sredine koji je u oktobru podnesen gradskim odbornicima navedeno je da su zbog zagađenja sumpordioksidom u Bijeljini tokom zimskih mjeseci zabilježene i kisele kiše.

Kvalitet vazduha na području Bijeljine mjesri Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske u Banjaluci na dvije automatske mjerne stanice koje su postavljene na parkingu Gradske uprave Bijeljina i na lokaciji pored Gradske toplane.

Društvene mreže