log in

Snijeg očistio „pluća“ Semberije ?

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslednjih dana u javnosti se mnogo diskutovalo o kvalitetu vazduha na području grada, međutim, kao i svake godine, građani su dobijali informacije da je zagađenje pod kontrolom.   

U zimskom periodu najveće zagađenje u Bijeljini je od 6.00 do 8.00 časova i od 20.00 do 23.00 časa, lošem  kvalitetu vazduha ne doprinosi samo loženje uglja sa visokim koncetratom sumpora, nego I sve veća upotreba automobila.

Međutim, u  našoj lokalnoj zajednici još uvjek je stanje pod kontrolom, što se ne bi moglo reći za  gradove poput, Tuzle, Lukavca, Zenice I Sarajeva.

Problem smoga, koji ugrožava zdravlje ljudi, može biti riješen zabranom slobodne prodaje uglja sa visokim sadržajem sumpora, kao i strožim zakonskim propisima. Takođe, ekološka  udruženja  smatraju da  je neophodno raditi na podizanju svijesti građana o važnosti očuvanja I zaštite životne sredine.

Iz Gradskog odjeljenja za stambeno –komunalne poslove I zaštitu životne sredine  je navedeno da od početka sezone grijanja nijedan dan nije bio povećan sumpordioksid u vazduhu, čija je propisana dnevna granična vrijednost 125 mikrograma po metru kubnom, a izmjerene vrijednosti iznosile su od 50 do 100 mikrograma po metru kubnom. Međutim, građani su  se ipak poslednjih dana žalili na povećanu koncetraciju smoga naročito u večerenjim satima, svjesni, da je nemoguće ovaj problem ukloniti, dok su snijegu  koji je pada pojačanim intezitetom  već dava dana, mnogi obradovali, jer je u velikoj mjeri  pročistio  vazduh u gradu I olakšao boravak građana na otvorenom prostoru.

Društvene mreže