log in

Razvoj ženskog preduzetništva u Srpskoj /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako bi unaprijedili žensko preduzetništvo i zaštitili inicijativu pokretanja samostalnog biznisa Gradska uprava Grada Bijeljina  ima namjeru da preko primjene  Nacrta strategije razvoja ženskog preduzetništva ponudi  korisnicima smjer, program podsticaja i zaštitu njihovih krajnjih proizvoda na podrčju lokalne  zajednice, što je u dogledno vrijeme zadatak  i ostalih  gradova  i opština  u Srpskoj .

Međutim, dok se ovaj nacrt ne  usvoji na jednoj od narednih  redovnih  sjednica u NSRS, potrebno je niz organizovanih predavanja kako bi se nadležni upoznali sa ovom oblašću i informisali se sa zainteresovanim preduzetnicima šta im je neophodno od potrebnih mehanizama u plasiranju njihovih usluga, jedan od takvih predavanja je i Okrugli sto koji je održan ove sedmice u Bijeljini.

U Bijeljini je i  u ranijem periodu bilo pokušaja da  stimuliše razvoj samostalnog biznisa. Međutim, uočeno je da je zanemarljiv broj žena koje se bave samostalnim preduzetništvom.

Cvija Krajišnik jedna je od rijetkih uspješnih  žena u našoj lokalnoj zajednici koja je od hobija razvila biznis i izborila se za poziciju na domaćem  tržištu. Ova mlada preduzetnica svakodnevno se edukuje, kako bi lična  promocija  bila u korak sa vremenom.

Ako uzmemo u obzir da nam je tržište prezasićeno, i nedovoljno zaštićeno, jer nekontrolisan uvoz šteti domaćem proizvodu, pritom, kupovna moć iz godine u godinu je sve slabija, dolazimo do zaključka, da je preduzetnicima potrebno ne samo novčana pomoć nego i prostor za promociju, konstruktivni savjeti  i olakšice koje će rasteretiti njihov bužet.

Iako možda podatak da je samo deset preduzetnica koje su registrovane na području grada, motivacija da se izborite za status prepoznatljivosti, ta informacija ujedno šalje poruku da je samostalno preduzetništvo i dalje nesiguran  način  za ostvarivanje poslovnih vizija.

Cilj održanog Okruglog stola  jeste da uz pomoć prijedloga i smjernica prisutnih preduzetnica i predstavnika institucija pripremi se Program razvoja ženskog preduzetništva na području grada, i ujedno, izrada mjera podrške putem podsticaja, edukacija i pružanja savjetodavne pomoći. Međutim, za ovaj vid poslovanja potrebno je mnogo više, osim  Nacrta strategije razvoja ženskog preduzetništva, na prvom mjestu, veće inspekcijske kontrole koje bi suzbijale razvoj sive ekonomije, redovni podsticaji koji bi se ravnomjerno raspoređivali, I veći prostor za promociju domaćih proizvoda, kako bi  uzeli primat nad uvoznom robom.

Društvene mreže