log in

Savremeni život pod okriljem tradicije /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U vremenu šarenila praznovanja, naročito u zimskom periodu, srpski narod razapet između tradicije i evropskih tendecija, proslavlja skoro sve praznike, vrlo često  stremeći da stvori umišljenu sliku o novom identitetu , što je jedan od načina potiskivanja starih  običaja, bez kojih naša duhovnost ne bi bila kompletna.

Prošlost je prisutna u onoj mjeri u kojoj se osjeća  potreba da se živi jednim dijelom prema tradicionalnom modelu. A činjenica je da se tradicija proživljava i na taj način joj se  udahnjuje novi život, međutim, današnje generacije nerijetko imaju problem sa mjerom između tradicije i savremenog života.

Savremeni život predstavlja društvenu sferu  različitih mišljenja, koja stremi da tradiciju prilagodi novim  modernim postulatima, međutim, tradicija iako nije okamenjena forma koja nije sklona promjeni, to ne znači staromodna i da se ne uklapa u nove kulturološke promjene. Svaki čovjek živi u korak sa vremenom ali je nužno da sačuva suštinu zavjeta svojih predaka, kako bi sačuvao lični identitet.

 

Opširnije večeras od 20 časova u emisiji Aktuelno

Društvene mreže