log in

Organizovano kršenje prava Srba u FBiH na zapošljavanje

foto: RTRS foto: RTRS
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH /FBiH/ ukazuje da su Srbi u Federaciji konstitutivni samo na papiru, da je hiljade srpskih sela neobnovljeno i da se federalne vlasti na svim nivoima "trude" da Srbi potpuno nestanu sa područja tog entiteta.

U danima kada srpski narod obilježava Božić i dočekuje pravoslavnu Novu godinu, iz Odbora navode da se na teritoriji Federacije BiH sistematski, planski i organizovano Srbima krši pravo na zaposlenje.

Ukazuju da je struktura zaposlenih po nacionalnoj pripadnosti u ministarstvima, upravama i javnim preduzećima na nivou FBiH i kantona ponižavajuća za srpski narod, te da je česta pojava da kantonalna ministarstva i javna preduzeća nemaju zaposlenog nijednog Srbina.

"U administrativnim službama 70 opština FBiH se na prste ruku mogu pronaći zaposleni Srbi, a česti su primjeri opština da nije zaposlen nijedan Srbin, iako je prema popisu bilo i više od 20 odsto Srba. Izuzetak su opštine Drvar, Grahovo, Bosanski Petrovac i Glamoč", navodi se u saopštenju ovog odbora, čije je sjedište u Bijeljini.

U saopštenju se naglašava da je samo jedan Srbin u novoformiranoj Vladi Kantona Sarajevo, koju čine premijer kantona i 12 kantonalnih ministara, dok novoformirana Vlada Unsko-sanskog kantona, u sastavu premijer i devet ministara, nema nijednog Srbina ministra.

Iz Odbora napominju da je u ministarstvima FBiH česta pojava da se Bošnjaci u prijavi na konkurs izjašnjavaju kao Srbi da bi dobili posao.

"U administraciji MUP-a Unsko-sanskog kantona zaposleno je samo 1,74 odsto Srba, iako su Srbi činili više od 30 odsto stanovništva 1991. godine. U MUP-u Kantona Sarajevo zaposleno je 3,04 odsto Srba, a Srbi su na području Sarajevskog kantona činili oko 30 odsto stanovništva", ukazuju iz Odbora.

Društvene mreže