log in

Održane tradicionalne božićne konjičke trke /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Plemeniti konji konjanicima daju snagu, krila i sigurnost.

A kako bi oživjeli tradiciju konjarstva u Semberiji, okupili su se ljubitelji rasnih galopera na revijalnim božićnim trkama u ovom kraju Srpske. Prve konjičke trke u Bijeljini organizovane su 1897. godine. Dugo je ova tradicija bila gotovo u potpunosti zapostavljena, međutim ljubav prema konjima posljednjih godina vratila je punokrvne galopere u sembersku ravnicu.

Oni kojima konjarstvo predstavlja posebno nadahnuće, pojave se sa svojim grlima na svakom okupljanju gdje se mjeri snaga i brzina konja, ali i umijeće džokeja, pa su se na semberskim tradicionalnim božićnim trkama mogli na stazi vidjeti i radni konji.

Iako je božićna trka bila revijalnog karaktera, već pred sami početak trke oni koji svoja grla odlično poznaju, vjerovali su i u dobar rezultat.

Upravo je Mirna, rase bosanski brdski konj i odnijela pobjedu na ovogodišnjim revijalnim božićnim trkama u Semberiji. Za ljubitelje konjarstva zabave će biti još s obzirom da su organizatori već za 14. januar najavili velike konjičke trke u Semberiji.

Opširnije pogledajte u redovnom izdanju emisije Život sela

Društvene mreže