log in

UP „Zvono“: Veći broj žalbi potrošača tek krajem prazničnog januara /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tokom prethodnih dana, građani su pazirili više nego inače, a u tom periodu obilne potrošnje, sasvim je sigurno bilo propusta, a malo je kupaca na to obraćalo pažnju, međutim, već na početku druge polovine januara mjeseca  javljaju se potrošači koji se žale na trgovačke  greške, smatrajući da su oštećeni, što nam je potvrdio i sam Jovan  Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača Zvono.

U situacijama kada  dođe do greške prilikom kupovine ili rezervacije robe ili usluge koja je regularno plaćena,  potrošaču se uvjek sugeriše da zatraži knjigu reklamacije u prodajnom objektu, kako bi mogao ostvariti svoja potrošačka prava.

Iz Udruženja potrošača Zvono,  Talas novih žalbi očekuju  po dolasku računa na kućnu  adresu, do kraja ovog mjeseca, a  koji su troškovi iz pretodne godine, kada se sumiraju  svi plaćeni i neplaćeni iznosi. Međutim,  bitno je znati, da u proceduri žalbe, nepostojanje knjige reklamacije dodatni je problem i kršenje Zakona o  zaštiti potrošača od strane poslodavca.

Zanimljivo da osim propusta prilikom rezervacije robe ili usluge, veliki broj propusta i kršenja potrošačkih prava evidentiran je i prilikom kupovine preko interneta. A  s obzirom da je i  ova vrsta prodaje takođe određena zakonskom procedurom, u tom slučaju potrošači imaju mogućnost  da traže  svoja prava.

Kazne za ne posjedovanje Knjige reklamacije kreću se od pet hiljada maraka pa na više u zavisnosti od  opisa uslužen djelatnosti, a koju određuje tržišna inspekcija na licu mjesta. Međutim, u bilo kojoj vrsti kršenja potrošačkih prava, kupci mogu se obratiti  udruženju potrošača Zvono, kako bi riješili dilemu nezakonske trgovine.

Društvene mreže