log in

Slijedi serijska proizvodnja terenskog oklopnog vozila "Despot" /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske u Banjaluci je promovisano  prvo oklopno vozilo proizvedeno u Srpskoj  "Despot", kompanije "Tehnički remont Bratunac" /TRB/.

Prema riječima generalnog direktora TRB-a Slavena Ristića riječ je o multifunkcionalnom vozilu I najprestižnijem domaćem “proizvodu”, koji je I kruna četvorogodišnjeg rada I razvoja u ovom Zavodu.

Dodaje da je “Despot” domaći proizvod .

Ističe da poziva već ima , kao I zainteresovanih za kupovinu ovog vozila.

Prema njegovim riječima, od ideje do današnje promocije prošla je godina dana.

Riječ je o oklopnom multifunkcionalnom vozilu vrhunskih performansi, namijenjenom za obavljanje širokog spektra policijskih ili vojnih zadataka. Osnovni koncept vozila zasniva se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od sklopova pogona i prenosa snage, kao i nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim vremenskim i terenskim uslovima. Veoma je modernog dizajna, dužine 6,05 metara i visine 2,7 metara, sa maksimalnom masom od 14 tona.

"Despot" dostiže brzinu od 120 kilometara na čas, savladava nagib od 50 stepeni, kao i bočni nagib od 30 stepeni, kreće se i po vodi višoj od jednog metra, bez problema savladava vertikalne prepreke visine do pola metra i potpuno je funkcionalan na temperaturama od minus 40 do 50 stepeni Celzijusovih.

U javnosti se vodila polemika u vezi naziva ovog vozila . Ristić otkriva zašto je nazvano “Despot”.

Međutim, ovo vozilo nije jedini proizvod  "Tehničkog  remonta  Bratunac" .

"Postoje četiri značajna proizvoda. Linija za proizvodnju municije je najprofitabilnija . Imamo tržište za plasman , te mašine se plasiraju na afričkom tržištu , dobijamo dobre pohvale sa svih strana . Razvili smo I humanitarne mašine za deminiranje . Nadamo se  u ovoj godini novim uspjesima I novim poslovima", rekao je on.

Društvene mreže