log in

Budžet fonda 102 miliona, za 26 miliona veći

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Direktor Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović rekao je Srni da je budžet Fonda za ovu godinu za 26 miliona KM veći od prošlogodišnjeg i iznosi više od 102.000.000 KM, te najavio da će, uz podršku Vlade Srpske i odgovornim poslovanjem, biti nastavljena redovna isplata svih prava korisnika, prije svega djece Srpske.

Jović je rekao da se broj korisnika materinskog dodatka povećava iz mjeseca u mjesec i od oko 600 korisnika, koliko ih je bilo u januaru i februaru lani, danas iznosi oko 5.000.

"Tokom 2018. godine Fond je po ovom osnovu isplatio oko 12 miliona KM, dok je za 2019. predviđeno i potrebno više od 30 miliona KM", naveo je Jović.

On je istakao da se sistem dječije zaštite u Srpskoj, na čelu sa Fondom, pokazao kao jedan od najstabilnijih društvenih sistema socijalne sigurnosti, zahvaljujući dobroj politici Vlade Srpske u prethodnom mandatu, kao i rukovodstva Fonda, te uz puno razumijevanje i podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Jović je rekao da je novi Zakon o dječijoj zaštiti, koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine, podigao dječiju zaštitu na viši nivo, uvodeći prava kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo razvijenije zemlje šireg regiona.

"Materinskim dodatkom za nezaposlene porodilje svaka nezaposlena majka ostvaruje pravo na mjesečnu isplatu u iznosu od 405 KM tokom 12 odnosno 18 mjeseci od rođenja djeteta", napomenuo je Jović, uz podsjećanje da je u prethodnom periodu taj iznos bio 70 KM.

On je ukazao da su raniji uslovi za materinski dodatak bili imovinski i materijalni cenzusi u smislu prihoda po članu porodice, a sada je uslov da je porodilja nezaposlena u periodu od šest mjeseci prije rođenja djeteta, te da ima državljanstvo, odnosno prebivalište na teritoriji Srpske.

"Postignut je uspjeh u približnom izjednačavanju položaja zaposlenih i nezaposlenih porodilja sa pravom koje je u punoj mjeri pronatalitetno. To je naišlo na punu podršku struke, nevladinog sektora, udruženja višečlanih porodica i, prije svega, majki Republike Srpske", rekao je Jović.

On je naglasio da novi zakon predviđa i pronatalitetnu naknadu prema kojoj se za trećerođeno i četvrtorođeno dijete isplaćuje jednokratni iznos od 600 odnosno 450 KM.

"Iako je ova mjera postojala i ranije kroz odluku Vlade i program Ministarstva porodice, omladine i sporta, njenim stavljanjem u zakonsko rješenje dato je na važnosti ovom pravu i postignuta je sigurnost kako u ostvarivanju tako i u isplati ovog prava. U toku 2018. godine, po ovom osnovu smo isplatili oko 900.000 KM", naveo je Jović.

On je istakao i novine koje se odnose na izmjene kod refundiranja plate za vrijeme trajanja porodiljskog odsustva za zaposlene porodilje.

"Dok je u prethodnom periodu Fond poslodavcima refundirao 100 odsto neto plate za 11 odnosno 17 mjeseci odsustva, danas je to 80 odsto bruto plate, dakle sa porezima i doprinosima, a sa najavom da se u potpunosti preuzme refundiranje cijelog iznosa. Na ovaj način izašlo se u susret poslodavcima i poslovnoj zajednici, ali je zato i položaj zaposlenih porodilja daleko sigurniji i bezbjedniji, budući da im je radnopravni status zagarantovan i da ih radno mjesto čeka po okončanju odsustva zbog staranja o novorođenčetu", naglasio je direktor Fonda za dječiju zaštitu.

On kaže da su, osim ovih, zadržana i sva prava iz prethodnog zakonskog rješenja - dodatak na djecu, pomoć za opremu novorođenčeta, zadovoljavanje razvojnih potreba djece.

"Broj korisnika prava na dodatak na djecu varirao je u zavisnosti od mjeseca isplate između 13.000 i 18.000 porodica odnosno korisnika/roditelja. U svrhu isplate ovog prava Fond je ove godine isplatio više od 16 miliona KM", rekao je Jović.

Pomoć za opremu novorođenčeta isplaćuje se za svako novorođeno dijete u iznosu od 250 KM i za tu namjenu, kaže on, izdvojeno je oko 2.350 000 KM.

Govoreći o projektu "Socijalizacija djece Republike Srpske", direktor Fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Jović podsjetio je da je u Bečićima ljetovalo 2.100 mališana iz najosjetljivijih kategorija sa pratećim osobljem, vaspitačima i roditeljima, za šta je izdvojeno oko 1.100.000 KM.

"Podržali smo sve manifestacije Vlade Republike Srpske koje se odnose na zaštitu i brigu o djeci - Međunarodni dan djeteta, Dječiju nedjelju i nedavnu humanitarnu akciju predsjednika Srpske Željke Cvijanović `S ljubavlju hrabrim srcima`", rekao je Jović.

Jović je napomenuo da Fond za dječiju zaštitu redovno izvršava obaveze po svim pravima iz Zakona o dječijoj zaštiti, te u skladu sa tim ne postoje dugovanja ni po kojem osnovu ni korisnicima niti poslodavcima u realnom i javnom sektoru.

"Dugovanja koja su postojala prethodnih godina postepeno su smanjivana i danas je Fond u situaciji da, iz tekućih prihoda iz doprinosa i redovnih transfera iz republičkog budžeta, redovno izmiruje obaveze u skladu sa Zakonom i podzakonskim aktima", istakao je Jović.

On je rekao da je 2018. godina bila puna izazova za ovu instituciju i da su sve izmjene zahtijevale dodatne napore zaposlenih u Fondu i saradnika u centrima za socijalni rad, koji su prvostepeni organi u postupku ostvarivanja prava.

"U ovoj godini očekujemo još bolje rezultate, ali to podrazumijeva i još više posla i angažmana. Novim izmjenama zakona dodatno je prošireno pravo na refundiranje naknade plate, tako da ćemo počevši od 1. januara poslodavcima isplaćivati 80 odsto bruto plate koju je porodilja ostvarila za 12 mjeseci prije odsustva. Iznosi dječijeg dodatka su uvećani u skladu sa rastom najniže plate za oko 10 odsto", naveo je Jović.

On je ocijenio da te pozitivne izmjene idu u korist korisnicima, ali stavljaju dodatni pritisak na finansije ove institucije.

"Stoga je budžet Fonda za 2019. za 26 miliona KM veći od budžeta za prethodnu godinu i iznosi više od 102.000.000 KM. Mi ćemo uz podršku Vlade Republike Srpske i odgovornim poslovanjem nastaviti da redovno isplaćujemo sva prava u najboljem interesu naših korisnika, prije svega djece Srpske", poručio je Jović.

Društvene mreže