log in

Ljudska nepažnja uzrok požara u 70 odsto slučajeva /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Prema evidenciji  teritorijalne vatrogasne jedinice Bijeljina, tokom 2018 godine zabiljezen je neslavan record po broju intervencija. 

Ovi podatci upozoravaju. Iako se pripadnici vatrogasne jedinice ne bave utvrdjivanjem  uzroka  pozara, već njihovim neutralisanjem,  kako ističu   svaki pozar je sam za sebe specifican, ali  u velikom broju slučajeva uzrok požara zna biti ljudski faktor.

Spasojević ističe da je oko 70% uzroka požara ljudska nepažnja. Šteta koja je pričinjena vatrenom stihijom po slobodnoj procjeni procjenjuje se na više od million KM.  Ne postoje rizična područja, jer se požari dogadjaju I na poslovnim ali I na stambenim objektima. Mada postoje neke naznake das u tokom ljeta učestaliji požari u seoskim atarima, zbog neodgovornog I nekontrolisanog paljenja žetvenih ostataka. Tom prlikom  u nekoliko navrata pričinjene su velike štete na pomoćnim objektima, štalama, sjenarama, poljoprivrednim mašinama I krupnoj stoci. Poslednjih godina u teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici pored permanentnog osposobljavanja ljudstva,  puna pažnja posvećena je nabavci savremenih vozila I opreme za brzo djelovanje.

Krajem 80-tih postojala je inicijativa da se u većim semberskim  selima instalira vatrogasni punkt sainterventnim vozilom I nekoliko vatrogasaca koji bi dežurali  ali se od te ideje odustalo kako zbog tehničkih poteškoća koje bi iskrsle tom prilikom a I zbog procjene da sa finansijske strane to ne bi bio opravdan zahtjev.

Od 2005 godine nabavljeno je  18 novih vozila što je pored obučenosti u značajnoj mjeri pospješilo efikasnost u  radu.  Za nabavku novih sredstava I tehničko opremanje jedinice  u ovoj godini, budžetskim izdvajanjem  predvidjeno je 1,475.000 km. od  toga veći dio odnosi se na nabavku vatrogasnih ljestvi dometa do  32 metra za intervencije na višespratnim stambenim objektima.

Spasojević  apeluje na sve gradjane da zarad  lične  ali I opšte bezbjednosti  da preduzimaju sve neophodne mjere  zaštite, jer se nikada ne zna gdje, kako I na koji način može izbiti požar a  materijalne štete su ogromne.  Početak ove godine , za bijeljinske vatrogasce  po broju intervencija je bio veoma neslavan.

Na kraju ovog priloga, kao zaključak,  poželimo vatrogascima, da u narednom periodu  imaju što manje posla. Naravno, mnogo toga zavisi I od nas samih.

Društvene mreže