log in

Potražnja uticala na rast cijena svinjskog mesa /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ilija Kačarević iz Dvorova,  već dugi niz godina bavi se poljoprivredom I spada  u red uspješnijih svinjoodgajivača u Dvorovima I okolnim selima. Ističe da velike I relativno česte tržišne oscilacije cijene prasadi čine ovu proizvodnju  krajnje  neizvjesnom. 

Kačarević navodi da je cijena prasadi od oko 5 km tokom januara stvorila imaginarni privid  rentabilnosti I dobre zarade u ovom segment poljoprivrede.

Kačarević obradjuje 15 hektara zemlje, zasijava uglavnom pšenicu I kukuruz I na taj način obezbjedjuje  dovoljne količine žitarica kao glavne sirovinske osnove u ishrani svinja.  Dokupljuje samo soju I premikse I na taj načinpospješuje rentabilitet  djelatnosti kojom se bavi. U neorganizovanom I haotičnom stanju na tržištu I nekontolisanom uvozu   Kačarević vidi  primarne probleme svinjoodgajovača.

U sadašnjem odnosu snaga I u ovakvom stanju u kojem je danas poljoprivreda Kačerević je izrazio bojazan da se veliki potresi tek mogu očekivati, tj da tzv sitna poljoprivredna gazdinstva ne mogu održati korak sa zahtjevima vremena I prohtjevima onih koji sebe smatraju krupnim proizvodjačima u bilo kojoj grani poljoprivrede što može uzrokovati velike lomove I gašenje tradicionalnih poljoprivrednih gazdinstava.

Društvene mreže